Så vill vi ha utomhussex

RELATIONER

Unik enkät om sexvanor i det fria

”Spontant utomhussex kryddar vardagen”, säger Aftonbladets sexolog Linn Heed.

Svenska folket håller med. Söndags undersökning visar att över hälften av svenskarna någon gång har rumlat runt i det fria.

Foto: Getty Images

– Det är mer spännande att älska utomhus och på annorlunda ställen. En gång hade jag och min kille sex på en gunga mitt i natten. Det var väldigt upphetsande och romantiskt, säger Anna.

Hon är inte ensam om att tycka så. Över hälften av svenskarna har någon gång provat att ha sex utomhus. Enligt Aftonbladets sexolog är det inte konstigt att sommarsex är så populärt.

– Vi bär tunnare kläder, hormonerna får en skjuts av det fina vädret och vi blir mer utåtriktade och öppna för älskog i det fria, säger Linn Heed.

Söndags enkät visar att det oftast sker på dagtid och i skogen. Många lockas också av bilens och tältets avskildhet. Däremot tänder vi inte på svettiga kroppar. Åtminstone är det få som väljer att ha sex i elljusspåret.

Sviktande och instabilt underlag är inte heller populärt. De som har testat sex på studsmattor, trampoliner, gungor och hängmattor har inte blivit imponerade.

Golfbanor tycks mest framkalla prestationsångest och torgskräck. Bara några få procent av de tillfrågade har haft amorösa eskapader på de vältrimmade greenerna.

I stället är det den vilda naturen som får saven att stiga i sommarvärmen. Hela 75 procent av svenskarna har trotsat blodtörstiga mygg och kastat kläderna i trädens skugga. Skogen hamnar på andra plats över de ställen där svenskarna haft bäst utomhussex. De som vågat sig på en herdestund på badstranden har blivit rikligt belönade. Spänning, salta bad och len sand har bidragit till de skönaste orgasmerna.

Ängar är också populära. Det höga gräset som skyddar mot nyfikna blickar och är skönt att ligga kniper en tredjeplats på lustlistan. Tätt därefter följer nakenbadarnas favorit - älskog i sjö och hav.

De som har testat balkongen är också nöjda.

– För några år sedan hade jag och min flickvän sex på en balkong. Min tjej stod och lutade sig mot balkongräcket och jag tog henne bakifrån. Det var mitt på dagen och rusningstrafik. Känslan av stå där ovanför alla människor och bilar och veta att de inte hade en aning om vad som pågick ovanför deras huvuden var obeskrivbar, säger Stefan.

Just den kittlande känslan av att se utan att ses verkar tilltala de flesta. Ändå har drygt 20 procent av de tillfrågade blivit ertappade när de haft utomhussex.

– Förra sommaren låg jag och min flickvän och solade. Vi började sedan smeka och kyssa varandra. Inga människor syntes till så vi hade sex ganska öppet på stranden. När jag efter en stund tittade upp såg jag till min förskräckelse ett pensionärspar i kanot som ljudlöst kom glidande över vattnet inte långt ifrån oss. De fnittrade hejdlöst. Det var pinsamt, säger Peter.

Det är inte bara andra människor som kan störa en rendez-vous. Björn och Anitas kärleksmöte på en kulle fick ett snabbt slut när det hörde en kobällra strax intill. Fem meter bort stod några kor och glodde på dem. I flygande fläng rafsade paret åt sig sina kläder och hastade tillbaka till bilen.

– Tillåt er att vara spontana, men visa respekt. Välj platser där ni är ensamma så att ingen behöver se er, säger Linn Heed.

5 favoriter för utesex

Stranden stor sexfavorit

Maria Gunnarsson