Relationer

”Jag fixar myskvällar mitt i veckan”

RELATIONER

Ensamstående trebarnsmamman Tilde de Paula ut handbok för styvfamiljer

Bara tanken på att sitta ensam en lördagkväll ger henne panik.

Men att Tilde de Paula skulle bli kär finns inte på kartan.

– Sannolikheten att jag ska träffa någon är inte så stor, säger hon.

Tilde de Paula tittar anklagande på klockan när hon trippar fram i högklackat genom TV4:s personalmatsal. Som att det inte är hennes fel att hon är 25 minuter sen.

"Grät en skvätt"

– Det är alldeles för mycket nu. I måndags kom jag in till jobbet och fick en chock. Jag grät en skvätt över att sex veckor semester var över och blev tvungen att åka hem igen! Och då har jag ändå världens roligaste jobb, säger hon.

Tilde de Paula har arbetat hårt för att bli programledare för ”Nyhetsmorgon söndag”. Trots att hon inte längre känner att hon måste bevisa något jobbar hon betydligt fler timmar än vad som förväntas.

– Jag gör det för min egen skull. Jag vill vara så förberedd man kan vara när jag sitter i sändning.

Separerade förra året

Förutom drömjobbet har hon hunnit skaffa tre barn på sex år – med två olika pappor. För snart ett år sedan separerade hon från sitt yngsta barns pappa, Fredrik Bjuhr.

– En separation påverkar ju precis allt och det var jättetufft, men ingenting kan liksom stanna av när man har barn. Jag fortsatte ju att jobba som vanligt och var dessutom mitt uppe i arbetet med boken (”Gummimammor, plastpappor och bonusbarn”, ges ut i dagarna).

Tildes föräldrar skilde sig när hon var fyra år. Hon har en stor bullrig familj med massor av bonusmedlemmar och äktenskap hit och dit. Ändå ser hon sina kraschade förhållanden som misslyckanden.

– Jag trodde att jag skulle vara mer liberal eftersom jag vuxit upp som jag gjort, men någonstans hade jag önskat att jag kunnat ge mina barn originalfamiljen. För det är klart att det är idealt att mamma och pappa lever ihop, säger hon.

I Tildes egen familj finns än så länge inga gummimammor eller någon plastpappa. Alla lever skilda åt, men har fin och nära kontakt. Varannan vecka har hon sina söner Elian och Zion hos sig, lilla Naemi alltid på veckodagarna.

"Inga rutiner"

– Det är ett pussel! Men det fungerar smidigt. Vi har inga speciella rutiner för byten utan det löser sig alltid bara, säger hon och rycker på axlarna.

Så du är alltså ensam varannan helg. Vad gör du då?

– Jobbar! Jag passar på att sitta länge och förbereda mig på lördagar och så sänder jag på söndagar. Då är jag på jobbet klockan fem på morgonen.

Men om din chef tvingar dig att åka hem en lördageftermiddag, vad gör du då?

– Fy vad jobbigt! Det låter ju hemskt men jag har inget annat än mitt jobb och mina barn, för det är allt jag hinner med. Det jag gör när jag har tid över är väl att träffa vänner och träna, säger hon och fortsätter:

"Känns obehagligt"

– Usch, det känns obehagligt att ens tänka tanken på att bli hemskickad från jobbet om jag inte åker hem för att vara med barnen. Vad skulle jag kunna svara?

Hon ser uppriktigt besvärad och frågande ut.

Tja, hoppa i mysbrallorna, köpa en påse godis och titta på tv kanske?

Tilde rynkar på näsan.

– Neeej, inte ensam. Jag skulle kasta mig över telefonen och skrika till folk ”Vad gör ni just nu”?

Du tycker inte om att vara ensam?

- Nej, jag vill hellre ha sällskap.

Hur ofta ser man dig på krogen?

– Jag går ofta ut och äter med mina barn faktiskt, de älskar sushi. Jag försöker säga stopp när de vill ha det mer än en gång i veckan.

Men jag menade mer på krogen med en drink i handen?

- Ja, jag tänkte väl det. Jo, men varannan fredag går jag gärna ut och tar några drinkar med vänner.

Händer det att du dejtar?

– Nej!

Varför inte?

– Nej, jag vill inte. Jag är inte alls där mentalt och känslomässigt.

Men om du blev kär i någon, skulle du föredra att han hade barn eller inte?

– Det spelar egentligen ingen roll, men överlag så gillar jag människor som har barn, man blir rätt ödmjuk av att bli förälder. Så om jag skulle tvingas välja skulle jag gärna se att han hade egna barn. Men jag har som sagt inga som helst planer på att träffa någon ny man.

Någonsin?

– Jag har tidigare sagt att jag aldrig ska gifta mig och så där och det låter så bittert, jag tror ju på kärleken och är väldigt romantisk av mig, men just nu finns det inte med i bilden. Och sannolikheten att jag ska träffa någon är inte så stor.

Det låter så svart... varför inte?

– Jag vill helt enkelt inte göra plats för det i mitt liv just nu. Någon gång i framtiden kanske, men det kräver att han är väldigt mogen för att det ska funka, jag vill inte direkt inleda något med en 27-årig player.

Kan du sakna den bekräftelse och närhet som man kan få från en partner?

– Bekräftelse? Vet du hur mycket bekräftelse jag får? Jag har tre ungar, en underbar familj och sköna vänner, dessutom jobbar jag i en ryggdunkarbransch.

Får närhet och kärlek

Ok, närhet då? Och åtrå?

– Nej, just nu är inte det så viktigt. Och närhet får jag av mina barn, eller av vänner och av mina syskon. Jag kan få massage av en kompis eller sitta uppkrupen med min bror i soffan och få närhet. Det är ju inte åtrå, men det är närhet och kärlek.

Om du för tio år sen hade kunnat se dig själv i dag, vad hade du tänkt då?

- Jag hade blivit väldigt förvånad för jag trodde ju att jag skulle skaffa första barnet när jag var 35. I stället är jag trebarnsmamma och 33.

Hur kom det sig egentligen?

– Jag började verkligen längta efter barn. Jag kommer ihåg en kväll när jag satt på Sturehof och drack vin och åt skaldjursplatå med mina vänner. Jag var väl 27 då, och jag pratade om hur gärna jag ville ha barn.

Vill du ha fler barn i framtiden?

– Nej, men jag är alldeles för gammal och erfaren för att säga aldrig. Jag skulle ju inte kunna ha fyra barn själv så en förutsättning är att man delar ansvaret med någon i såna fall. Se där, ett framsteg...

Har tre barn med två män

En vanlig vardag med Tilde och barnen

Tildes bästa tips till ensamma mammor

Tilde om ...

Sara Åkesson

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer