Simon Bank: Idrotten är fortfarande väldigt genusstyrd

avMonika Israelsson

En BBC-journalist kallade Wimbledonvinnaren Marion Bartoli för ful, samtidigt som otrevliga kommentarer om hennes utseende haglade på Twitter.

- Det finns en klar uppfattning om hur kvinnor och män ska vara inom idrotten, säger Simon Bank, sportreporter på Aftonbladet.

Varför vräkte BBC-journalisten John Inverdale ur sig en sådan kommentar?

– Idrotten är fortfarande väldigt genusstyrd, på ett sätt ett tydligt förstoringsglas mot de könsroller som finns i samhället. Det finns en klar uppfattning och hur kvinnor och män ska vara. Tennisen har varit speciell eftersom damdelen haft relativt hög status. Det har berott på en rent idrottsligt hög nivå men också på att det funnits snygga tjejer som Anna Kournikova och Maria Sjarapova, det har påverkat kommersiellt på samma sätt som David Beckham har haft effekt på fotbollen.

Händer det något eller är tillståndet statiskt?

– Det håller på att förändras. Som i alla krig höjs tonläget ju mer privilegierna hotas. Internationellt blir det numera en debatt om övertramp, förutom Inverdales kommentar tänker jag på den franske sportjournalisten Pierre Menes som satt och var plump i en debatt om jämlikhet inom idrotten och sa saker som: "om alla var atombomber kanske man kunde titta". Det blev stor debatt om det även i Frankrike. Här hemma märks det nu när det är EM på hemmaplan att vissa känner sig hotade. Damfotboll är ett av två ämnen (det andra är Zlatan) som ger flest reaktioner. Damerna utmanar ett hävdvunnet manligt reservat. Det kommer mejl från män som skriver "sluta skriv om dem, de förtjänar det inte" och sånt.

När får vi en kvinnlig förbundskapten för männen?

– Det är fortfarande ganska långt bort. Steg ett är att kvinnors fotboll uppgraderas statusmässigt och där är vi på väg. Sedan måste vi få fler kvinnliga tränare av damlag, bara tre förbundskaptener i EM är kvinnor. När en kvinna väl bevisat sig i ett damlag blir vägen kortare till herrfotbollen. Men visst - vinner Sverige EM och herrarna missar VM blir det säkert åtminstone en debatt om att Pia Sundhage borde ta över herrlaget.