Emma, 33, tvättar sitt hår med bikarbonat

Av: Monika Israelsson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Det blir rent och min hud blev bättre direkt”

1 av 2 | Foto: Lasse Hejdenberg
BLIR RENT Emma, 33, tvättar håret med bikarbonat- eller bara vatten. "En del pratar om en fettfas men någon sån har jag aldrig upplevt. För min del har det handlat om att lära mig tvätta rätt", säger hon.

Tvätta håret en gång i veckan = fettchock?

Inte alls, säger Emma, 33.

- Jag tror att huden mår bra när vi inte tvättar den så förtvivlat.

När Emma, 33, tvättar håret häller hon inte på schampo, utan en blandning av bikarbonat och vatten.

– Det tog ett tag innan jag kom på hur jag skulle göra men nu löddrar det bra, säger hon.

En period använde hon enbart vatten. Om hon tvättar håret på söndagen brukar hon känna att det behöver fräschas upp med torrschampo, i detta fall potatismjöl eller maizena, på torsdagen. Då håller det sig fint över helgen.

Duschar kroppen gör hon ytterligare någon eller några gånger per vecka, efter behov.

– Det har också blivit mer sällan. Ibland räcker det att skölja på strategiska ställen, jag måste inte duscha varje dag. Jag har ju faktiskt inget arbete där jag svettas eller står till knäna i lera.

Hade röda utslag

Så har hon inte alltid resonerat. Som tonåring duschade hon varje dag.

– Jag kunde inte tänka mig att gå till skolan utan en dusch. Jag hade dermografi (röda utslag, reds anm) och gick till en doktor, som sa att jag skulle sluta duscha så ofta. ”Aldrig”, tänkte jag och gick till en annan läkare som i stället skrev ut antihistaminer, säger hon.

Hon hörde talas om no poo-rörelsen för fem år sedan och bestämde sig för att testa.

- När jag bytte ut schampot blev huden bättre direkt. Nu har jag dessutom kunnat sluta ta antihistaminer efter tio år. Jag kan inte svära på att det beror på no poo men det hände något där.

”Finns tre skäl”

No poo innebär olika saker för olika personer. Det finns de som nöjer sig med att frångå vanliga schampon och välja mer naturliga eller tvätta med balsam. Andra är hardcore och använder bara vatten. Sedan finns allt däremellan.

- Jag märker att det finns tre ingångar. Det finns de som vill bli finare i håret, de som har hälsoskäl och de som drivs av miljöhänsyn, säger Emma, som är en av personerna bakom sajten nopoo.se.

”Uuh, era äckel”

Innan sajten fanns diskuterade nopooarna alternativa rengöringsprodukter på allmänna forum och blev ibland påhoppade.

– Plötsligt kom någon annan in och skrev: ”uuh, era äckel”. Jag tror att många tänker att det inte kan bli rent, vi har fått lära oss att vi ska tvätta oss si och så ­mycket. Men i verkligheten har jag inte råkat ut för några kommentarer.

– Folk kan ju se själva på mig att jag inte är smutsig, säger Emma.

1 av 3

Fyll badrumsskåpet med honung, björklöv och olja

Balsammetoden: Balsam löser upp smutsen långsammare och mer skonsamt än schampo. Sägs fungera speciellt bra på lockigt hår.

Bikarbonat: Blanda 1-3 tsk bikarbonat med vatten och massera in i håret. Låt det sitta i några minuter innan det sköljs ut.

Rasullera: Naturlera som löses upp i vatten och kan användas till både schampo och tvål.

Honung: Koka någon deciliter vatten och rör ner en halv deciliter honung. Vänta tills det svalnat lite och häll över håret. Skölj med varmt vatten. Det går också bra att rengöra ansiktet med en klick honung.

Avkok på nässlor: Koka nässlorna i vattnet. Låt avkoket svalna och sila bort nässlorna innan du häller det över håret. Liknande avkok kan göras på björklöv.

Rågmjöl: Skaka halvljummet vatten och rågmjöl. Sila bort mjölet i kaffefilter och använd vätskan i håret.

Ägg: Vispa 1-2 ägg med en klick honung. Massera in och låt sitta tio minuter. Kom ihåg att skölja ur med kallvatten, annars blir det omelett.

Bara vatten: Gnugga väl i hårbotten under rinnande vatten.

Olja: Genom att tvätta kroppen med till exempel solrosolja kombineras rengöring och insmörjning. Kokosolja tar bort svettlukt och funkar därför bra som deodorant.

Torrschampo: Massera in maizena, potatismjöl, malda havregryn, kakao. Använd svinborste för att borsta ur pulvret.

Efterskölj: Vatten blandat med något surt, som äppelcidervinäger eller citron. Särskilt viktigt efter tvätt med bikarbonat.

Läs mer på nopoo.se.

Publicerad: