Anna behöll barnet – mot pappans vilja

avHelena Utter

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter debatten om ofrivilliga pappor: ”Jag kunde bara inte göra abort”

Foto: Privat
– Nog visste jag att jag skulle bli helt själv i det här. Och visst har det var jobbigt många gånger, men vi har ju också så roligt ihop, Molly och jag, säger Anna Holmberg som födde dottern mot pappans vilja.

Anna Holmberg var 21 och hade egentligen andra planer.

Men när hon blev gravid valde hon att föda barnet – mot pappans vilja.

– Han vill absolut inte ha barn. Men jag kunde bara inte göra abort, säger Anna Holmberg.

Planen var att resa till hon var 25 och sedan utbilda sig till journalist. Barn skulle det bli – men först i en avlägsen framtid. Anna Holmberg bodde i England och åkte hem till Sverige på besök.

– Jag träffade en gammal bekant och vi hade sex. Att bli gravid var det sista jag tänkte på, säger Anna Holmberg, idag 30.

Flyttade hem igen

Tillbaka i England började illamåendet och graviditetstestet visade positivt. Det blev en hastigt slut på globetrotterlivet, där ett jobb på Ibiza egentligen stod näst på programmet.

Anna Holmberg flyttade hem till Norrbotten och sökte upp den blivande pappan.

– Han blev skogstokig, han försvann direkt. Han ville absolut inte ha barn.

Anna Holmberg säger att hon förstår honom; han var också 21 och hade ingen längtan efter barn.

– Men män pratar bort det så jäkla lätt. Jag är absolut inte emot abort, men jag kunde inte göra det. Ett barn är ett barn, det är ändå livets glädje, säger hon.

Mormor hjälpte till

Det blev hennes egen mamma som fick vara med på förlossningen och som fick ta ut de tio pappadagarna. När Molly var sex månader kom hennes pappa för första gången på besök. Och även om Anna Holmberg insett att hon skulle stå ensam vaknade hoppet om att pappan skulle ha en bra kontakt med sitt barn.

– Men det har aldrig blivit så. Och Molly som är 8 frågar om honom och längtar. Det är hårt för mig att se. Men jag får leva med den sorgen eftersom jag valde att föda henne mot hans vilja, säger Anna Holmberg.

Falska rykten

Familj och vänner accepterade snabbt hennes beslut. Däremot säger hon att många sett snett på henne i den norrländska stad där hon bor.

– Det gick ett falskt rykte att jag sagt att jag käkar p-piller. Jag tror att det var för att få honom att se bättre ut. Men för vissa är jag fortfarande den där djävulskvinnan som lurade honom, säger Anna Holmberg.

Idag lever hon i en ny relation och arbetar som journalist. Just nu är hon dock mammaledig med en nyfödd dotter på åtta veckor.

– Det enda jag vill nu är att Mollys pappa kunde ha någon sorts relation med henne.

Anna Holmberg medverkar i antologin ”Mera Kackel” som utges av det kvinnliga nätverket Magma under året.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM