”Svartsjuk på min nya makes tonårsdotter”

RELATIONER

En timme med Malena

Patient: Siri, 44. Problem: Siri är svartsjuk på sin nya make Thomas dotter Bea, som ständigt stjäl Thomas uppmärksamhet. Samtalstid: 1 timme. Samtalspartner: Malena Ivarsson.

Foto: Malena Ivarsson är socionom, auktoriserad klinisk sexolog och utbildad i jungiansk psykologi, ­hypnos och kognitiv terapi.

Siri, 44, och Thomas, 46, blev stormande kära för sex år sedan, men det seglade tidigt upp ett moln på himlen och det är Thomas tonårsdotter Bea.

När Thomas lämnade Beas mamma tog Bea det hårt. Hon tyckte att pappa försvann ur hennes liv när han träffat en ny kvinna. Det förhållandet varade i några år.

Nu är det tredje gången som Thomas satsar på en ny relation, den här gången med Siri som inte kan låta bli att irritera sig på Bea.

Vad är det du irriterar dig på?

– Hon gör allt för att fånga sin pappas uppmärksamhet. När vi gifte oss satte hon sig bredvid Tomas på bröllopsfotograferingen och höll honom i handen. Fotot ser inte riktigt klokt ut. Där sitter jag ensam bredvid honom och de håller varandra i handen.

– Vi gifte oss i vår nya villa och min enda önskan var att vi skulle vakna upp nästa morgon ensamma. Jag hade sagt det tydligt flera gånger till honom men vad händer? Jo, på bröllopsmorgonen är Bea där med en ny kille. I stället för att åka hem från festen med de andra stannade hon kvar. Trots att alla gästerna lämnade så gick hon och la sig i gästrummet med sin kille.

Vad sa Thomas om det då?

– Han ville inte säga något till henne för att han tycker att de träffas så sällan. Och Bea hade klagat över att hon hade ont i magen och behövde gå och lägga sig.

Och det tror inte du på, att hon fick ont i magen?

– Nja, jag vet inte riktigt, men Thomas och jag hade bara en bröllopsmorgon, även om hon hade ont i magen kunde hon ha åkt hem med de andra. Hon har sovit över hos oss många gånger, det är inte det alls, det vara bara just den här morgonen som jag hade hoppats att vi skulle ha fått för oss själva. Det känns som att han svek min önskan och valde Bea i stället.

Det förstår jag och jag kan hålla med om att det är tråkigt för dig att Thomas inte kunde ge dig det du önskade.  

– Det är just det. Han borde ha ställt upp för mig, då hade jag inte känt mig så ledsen, men Thomas vågar aldrig säga något negativt till Bea.

Varför inte?

 – Han säger bara att han har skuldkänslor för henne. Att han borde ha varit en bättre pappa. Men hon kör med honom så fort hon kommer åt.

Vad gör hon då?

– Hon sätter sig nära honom i soffan så jag trängs undan. Eller vill att pappa ska lossa hennes halsband. Hon hittar alltid på något för att få uppmärksamhet. Står vi och lagar middag så kommer hon och sätter på musik jättehögt och börjar dansa.

– Jag har dåligt samvete för att jag drar mig undan när hon är här. Hon hade en fest för en tid sedan och ville att jag skulle vara med, men jag orkade inte. När vi la oss på kvällen blev det sura miner och diskussion om hur hemsk jag är. Jag känner mig så elak. Jag blir faktiskt glad när jag hör att det går dåligt för henne.

På vilket vis går det dåligt för henne?

– Hon skolkar för det mesta för att vara med sin kille.

Så hon är kanske inne i en period då hon behöver stöd från sin pappa?

– Så enkelt är det inte. Visst, hon behöver stöd men hon har varit på honom hela tiden, går omkring i hans tröjor, säger att hon fryser och vill sitta i hans knä.

Och vad gör du då?

– Jag tappar fattningen, blir svartsjuk och sen när Thomas och jag går och lägger oss är jag sur och irriterad. Han tycker bara att hon är underbar och märker inte alls att hon manipulerar oss för att få vara i centrum.

Vad skulle du vilja att Thomas gjorde i de situationerna?

– Att han sjasade bort henne.

Hur skulle det påverka din och Beas relation?

– Den skulle förmodligen bli ännu sämre. Jag har försökt analysera vad det kan bero på och tänkt att hon inte accepterar mig. Det känns i alla fall så.

– Jag vill ju vara en bra bonusmamma men känner mig som Snövits elaka styvmor. När hon kommer vill jag bara gå och lägga mig och slippa umgås. Men då blir Tomas ledsen. Han vill så gärna att vi ska trivas ihop.

Kan du berätta lite mer om hur Bea har det?

– Hon vill ha kontakt med mig, men det känns så fel. Jag har fullt upp, jag är med mina pojkar varannan helg och det funkar bra. De är inte alls lika jobbiga som Bea, de går in på sina rum och leker själva, spelar boll och ishockey, men Bea bossar runt med Thomas, och håller på. Mina pojkar tycker att Thomas är helt okej så Thomas fattar inte att jag kokar inom mig av Beas spel.

– Det känns som att jag måste ge upp för om inte Thomas kan sätta stopp för henne måste jag kanske säga nej till vår relation eftersom det skapar gräl mellan oss. Jag har verkligen försökt att vara bra, engagerat mig, shoppat på H&M med henne, men det räcker liksom aldrig… hon vill bara ha mer.

Bor hon hos er?

– Nej, hon bor med sin mamma och ska snart få en egen lägenhet och hon har en kille. Fast det är lite upp och ned med honom. Jag har ju märkt att när hon inte har en kille så blir hon ännu mer i behov av Thomas. Men det är som om hon testar mig.

Ja, det tror jag hon gör. Det är vanligt att tonårsdöttrar testar pappas nya kvinna. Det övergår lätt till rivalitet mellan den nya kvinnan och bonusdottern. Hon kanske flirtar med sin pappa och det kan verka incestuöst och det gör att du som kvinna känner dig upprörd. Men det kan vara helt omedvetet från hennes sida.

– Vad ska jag göra? Jag kan inte lösa det här utan känner bara hur jag mår dåligt.

Var inte upprörd för att du blir upprörd eller svartsjuk. Det är normalt att känna så i en sån här situation.

– Ja, men Thomas då, vad ska jag göra för att han ska förstå hur jag har det? Han verkar ju inte bry sig, han bara gullar med henne.

Försök att hinta lite mjukt till honom att Bea inte är en liten flicka längre och att han kanske behöver förändra några av sina gamla vanor med henne. Det kanske är dags att hon slutar att sitta i hans knä eller tränger sig emellan pappa och hans nya kvinna på olika sätt.  

– Men vad ska jag göra när de tar adjö av varandra och kramas och pussas som nyförälskade?

Om du ser något som du inte tycker är acceptabelt så säg lite i förbifarten att ”nu räcker det väl” eller ”hallå, vad håller ni på med?”. Du måste träna dig att inte visa hur svartsjuk eller illa berörd du är. Om du visar hur arg du är så är risken stor att hon fortsätter att utmana dig.

– Jag blir för illa berörd i de situationerna så jag tror inte att jag kan göra det, men jag ska göra ett försök.

Tre veckor senare: Malena ringer upp Siri

Jag frågar Siri hur det har gått sedan förra gången vi pratade.

Hon låter lite gladare på rösten och säger att det var så skönt att få prata av sig och känna sig accepterad trots att hon hade så fula känslor.

– Det tog verkligen emot första gången jag skulle säga till när de stod och kramades, men plötsligt började jag skratta och sa att ”det ser ut som om ni spelar huvudrollen i en kärlekshistoria”, säger hon.

– Jag försöker se det komiska i situationen i stället för att fokusera på mina upprörda känslor. När jag känner att sinnet håller på att rinna över så tar jag en lång promenad i stället för att stanna kvar och jaga upp mig ännu mer.

– Jag har också funderat över hur jag hade det när jag var lika gammal som Bea och kan känna igen mig i den sköra flickan som lider av pappabrist. Jag försöker se det bästa hos henne nu i stället för det sämsta.

– Det är faktiskt roligt att umgås med henne ibland, hon har lärt mig hur man använder Facebook och där är vi vänner. Även om det fortfarande hettar till i verkligheten.