Kvinnor tänder på män i rött

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-06

Vill du få tjejer? Ta på dig något rött.

En ny studie visar att män som bär röda kläder framstår som mer attraktiva för kvinnor.

Peter Gustafson, hästuppfödare och deltagare i ”Bonde söker fru” i lämplig klädsel.

Mod, passion, makt och sexualitet. Rött symboliserar flera saker som gör män mer attraktiva för kvinnor, visar en ny studie från universitetet i Rochester, USA.

– Rött anses typiskt vara en sexig färg enbart för kvinnor. Våra fynd visar att länken mellan rött och sex gäller även för män, säger forskningsledaren och professorn i psykologi, Andrew Elliot, till American Psychological Association.

Fick se bilder

I undersökningen svarade kvinnor i USA, England, Tyskland och Kina att män som bar rött eller var omgivna av färgen rött var mer attraktiva än andra män. Enligt psykologerna bakom studien beror det på att kvinnor tror att män i rött har högre status och mer makt än andra.

I en delstudie fick både män och kvinnor titta på svartvita fotografier av en man omgiven av antigen vitt eller rött. Sedan fick de svara på frågor om hur attraktiv han var.

Det visade sig att kvinnor ansåg att mannen som omgavs av rött var mer attraktiv än han som omgavs av vitt. Männen som svarade hade däremot inte påverkats av fägen.

I en annan studie visades bilder av en man i antigen röd eller grön skjorta. Kvinnorna svarade då att mannen i rött var både snyggare och mer åtråvärd.

Funkar åt båda hållen

Hur är det då med rött på kvinnor – fungerar det också?

Svaret är ja.

Andrew Elliot – alltså samme forskare som ligger bakom den senaste studien – undersökte saken för ett par år sedan. I en serie liknande test kom han då fram till att män föredrog kvinnor i rött framför andra färger.

Det visade sig att en kvinna i röd klänning som blev utbjuden på dejt kunde se fram emot en generösare kavaljer än om hon valt en annan färg på stassen.

Den röda färgen påverkade dock inte männens tro på andra egenskaper, som intelligens eller vänlighet.