”Straffa vuxna som är fulla med sina barn”

Professor i straffrätt vill lagstifta mot berusade föräldrar

Att som förälder supa sig full när man är med sina barn är inget brott.

Det borde det vara.

Det hävdar professor Madeleine Leijonhufvud på DN Debatt idag.

Om du dricker dig berusad medan du har hand om dina barn begår du enligt svensk lag inget brott.

Fullständigt oacceptabelt, menar Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt.

– Hur kan det anses mindre allvarligt att utsätta ett litet barn för den risk en stupfull förälder, styvförälder eller annan vuxen i dess omedelbara närhet utgör, än att köra bil efter tre glas vin? skriver hon idag på Dagens Nyheters debattsida.

”Fruktansvärt för barn”

Madeleine Leijonhufvud menar att om man ser på lagen ur barnets perspektiv innehåller den flera uppenbara skevheter.

Den allvarligaste: att det är helt okej att vara berusad med sina barn.

– Att uppleva en vårdnadshavares berusning är en fruktansvärd upplevelse för ett barn. Hela dess tillvaro gungar, all trygghet är borta, den vuxnes beteende skrämmer, barnet upplever en total hjälplöshet, skriver Leijonhufvud.

”Förbud ger ingen effekt”

Sven Andréasson, alkoholforskare knuten till Folkhälsoinstitutet, menar att Leijonhufvuds åsikter har ett brett stöd bland svenskarna.

Det syns i flera attitydundersökningar.

– Att vara full hemma med barnen är det den minsta andelen tycker är okej. Det är en värdering nästan alla delar. Men sedan ser det annorlunda ut i praktiken, säger Sven Andréasson till Aftonbladet.se.

Han instämmer också i beskrivningen av hur barnet upplever en berusad vuxen. Det behöver inte handla om misshandel eller övergrepp för att det ska bli hemskt.

– Barn vänjer sig vid olika situationer, men berusning är exceptionellt på det sättet att det förändrar det grundläggande beteendet hos den person som är viktigast för dig. Det är skrämmande i en helt annan dimension än att se något läskigt på tv, säger Sven Andréasson och tillägger:

– Men sedan finns också alltid faran med bristande omvårdnad; om barnet öppnar ett fönster på sjunde våningen så måste den vuxne ha koll.

Sven Andréasson är osäker på om en kriminalisering skulle ha någon effekt.

– Jag ser en del svårigheter med tillämpningen. Och jag är inte säker på att ett förbud skulle ha samma folkliga stöd, säger han.

Aftonbladets bloggar
Publisert: