Belgisk klinik låter föräldrar välja kön på barnet

För 57 000 kronor kan du bestämma vilket kön ditt barn ska få. Ett tiotal europeiska par, däribland skandinaver, har utnyttjat möjligheten och sökt sig till professor Frank Comhaires i Belgien.

I dag finns det ungefär 300 barn med förutbestämt kön i USA. Tekniken att hjälpa par som bestämt sig för att de bara vill ha exempelvis en flicka kommer från USA:s jordbruksdepartement som utvecklade den i syfte att få fram fler hondjur inom olika arter. På 1990-talet utvecklades metoden så att den kunde tillämpas även på människan, skriver Metro.

När det blev känt att professor Frank Comhaire i belgiska Gent använder metoden tog den etiska debatten fart.

Läkarrådet anser att ”könsval” endast kan tillåtas när det är risk för att ärftliga genetiska sjukdomar ska föras vidare. Detsamma gäller i Sverige enligt ett riksdagsbeslut från 1995.

– I dag gäller det könet, i morgon kan det handla om att få idrottsstjärnor eller mattesnillen. Man vet var det börjar men inte var det slutar, säger läkarrådets vice ordförande Ivo Uyttendaele till Metro.

Men inom den belgiska statens kommitté för bioetiska frågor är meningarna delade. Och Frank Comhaire ser bara fördelar:

– Vi går inte in och ändrar i någons gener. Det vi gör är att skapa balans i familjer som redan har många barn av ett kön. Det är bättre än att föräldrarna gör abort när de fått reda på vilket kön deras barn har, säger han till aftonbladet.se.

Frank Comhaire säger att ett 50-tal föräldrapar har sökt upp honom sedan han började använda metoden i december 2000. Omkring en tredjedel av paren har därefter tagit hjälp av Comhaire för att få det barn de önskar.

Enligt Camhaire väljer de flesta flickor framför pojkar.

– Det föds fler pojkar och därför finns det fler familjer som redan har många söner och som önskar sig en dotter.

Finns det några svenska par som sökt din hjälp?

– Jag har hjälpt par från Norge i norr till Spanien i söder. Jag vill inte avslöja exakt var mina patienter kommer ifrån, säger Comhaire till aftonbladet.se.

Så bestäms barnets kön:

Frida Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM