Allt fler 10-åringar får anorexi

RELATIONER

Får i värsta fall vänta fem månader innan de får hjälp

Anorexin går allt längre ner i åldrarna.

I dag tar sjukvården emot tioåriga flickor med ätstörningar.

– Det är alarmerande, säger Anna-Maria af Sandeberg, sektionschef på Stockholms centrum för ätstörningar.

För 18 månader sedan var det ovanligt med anorexipatienter under 14 år, berättar Anna-Maria af Sandeberg. Men i dag tar specialmottagningarna emot några nya patienter i 11-12-årsåldern varje vecka. De yngsta är tio år.

Barnen måste dessutom vänta länge innan de får vård. Enligt landstinget vårdgaranti ska anorexipatienter få hjälp inom tre månader, men i verkligheten kan det dröja fyra, fem månader. För de yngsta flickorna kan det få farliga konsekvenser.

– Små barn rasar mycket snabbare i vikt och har hunnit gå ner sig kroppsligt innan vi tar emot dem. Vi försöker prioritera de yngsta, men vi klarar inte alltid vår garanti, säger Anna-Maria af Sandeberg.

Vilsa föräldrar

Orsakerna till ökningen är flera, menar hon.

– Barnen har inte samma skyddsnät i dag. Många föräldrar är sjukskrivna, skolhälsovården har skurit ner. Fokuseringen på kroppsideal med små barn som ska klä sig som vuxna kvinnor, med stringtrosor och korta tröjor, har ökat väldigt. Sedan är föräldrarna mer vilsna i dag, de känner höga krav och får svårt att hantera sig själva.

Är det svårare att behandla små barn?

– Ju yngre, desto mer omedvetna är patienterna om sin egen sjukdom. De små barnen tycker ofta att det är onödigt att komma till oss. Men det är alltid lättare att behandla barnen om de får hjälp i ett tidigt stadium.

Är problemet utbrett bland pojkar också?

– De är många färre. Andelen män är fem procent på hela gruppen, säger Anna-Maria af Sandeberg.

Hanna Blanksvärd

ARTIKELN HANDLAR OM