Publicerad:
Uppdaterad:

Hon blev sol- & vårad på en halv miljon

Av: Åsa Passanisi

Publicerad:
Uppdaterad:

Susanna: ”En ekonomisk och känslomässig katastrof”

”VI ÄR MÅNGA SOM FALLIT FÖR HONOM” Susanna möter snart Adam i rättssalen, tillsammans med ett 20-tal andra kvinnor som tillsammans har lurats på miljontals kronor.
Foto: MARCUS ERICSSON
”VI ÄR MÅNGA SOM FALLIT FÖR HONOM” Susanna möter snart Adam i rättssalen, tillsammans med ett 20-tal andra kvinnor som tillsammans har lurats på miljontals kronor.

Susanna Östberg trodde att hon mött sitt livs kärlek.

Fem månader senare hade hon blivit blåst på flera hundra tusen.

Nu möter hon snart exsambon i rätten.

– Jag vet inte hur jag ­någonsin ska kunna lita på en man efter allt han gjort, säger Susanna.

Det kunde ha varit en sockersöt kärlekssaga, men allt är inte guld som glimmar. Det har Susanna Östberg bittert fått erfara.

När hon träffade Adam på en dejtingsajt i september 2013 föll hon pladask och bara en månad senare var de sambor.

Suttit i fängelse

Att han tidigare suttit i fängelse för en rad bedrägerier och att huset han påstod sig äga tillhörde en annan, hade Susanna ingen aning om.

– Jag fick träffa hans barn väldigt snabbt och han började renovera min lägenhet, eftersom han skulle sälja sitt hus och det var hos mig vi skulle bo. Jag hade ingen anledning att misstänka att något var fel.

Men ganska snart började saker och ting ändå att förändra sig. Adam behövde låna pengar till ett byggföretag han skulle starta. Givetvis skulle Susanna få tillbaka pengarna, så fort huset var sålt.

– Jag fick hela tiden veta att han snart skulle betala tillbaka, samtidigt spelade han på mina känslor och menade att han gett upp hela sitt liv för mig.

Betalade aldrig igen

Så var det naturligtvis inte­ och pengarna fick Susanna aldrig igen. När den fem månader långa relationen fick ett abrupt slut, efter att Susannas familj kontaktats av en kvinna som tidigare blivit lurad, hade Susanna blivit av med omkring en halv miljon kronor.

– Att bli lurad som jag blev är både en känslomässig och en ekonomisk katastrof, fortsätter Susanna, som först kände skam över att hon varit så godtrogen.

Det har senare visat sig att mannen hon trodde var det bästa som hänt henne bedragit och lurat människor på löpande band, under många år.

– Vi är så många som fallit för hans charm, men vi kommer aldrig att få ett förlåt eller ett erkännande. Vi får själva försöka lappa ihop våra liv och överleva det vi blivit utsatta för.

Vill varna andra

Susanna har tidigare berättat om Adam för Aftonbladet. Sedan dess har han fortsatt leva som förut och Susanna, som snart kommer att möta Adam i rätten tillsammans med flera andra kvinnor, säger att hon vill varna allmänheten.

– Det här måste få ett stopp. Det är sjukt hur en människa kan få fortsätta bete sig så här, år efter år, utan att något händer.

Psykologen: En iskall individ som saknar empati

Att bedra kärlekskranka har blivit en lukrativ business.

Bara i England försvann förra året 34 miljoner pund rakt ner i fickorna på romansbedragarna.

– Sol- och vårare är oerhört skickliga och känner ingen empati, säger professor Pär-Anders Granhag.

Psykologen Pär-Anders Granberg

Den brittiska polisen gick nyligen ut med siffror som visar att kärleksbedrägerierna ökade med 33 procent förra året och att majoriteten sökte sina offer på dejtingsajter. I Sverige finns ingen sådan statistik men drygt 400 polisanmälningar gjordes mellan 2013 och 2014. Även här tas den första kontakten ofta via dejtingsajter.

Nätet är perfekt

Pär-Anders Granhag, som är professor i psykologi vid Göteborgs universitet och forskar kring hur människor använder lögner, menar att nätet är perfekt om man vill lura någon.

– Bedragarna kan göra massutskick och snabbt sålla bort personer som inte svarar an. Personer som ställer obekväma frågor försvinner exempelvis bort i gallringsprocessen. Det här gör att processen går fortare och att bedragaren kan lura fler.

Enligt Pär-Anders Granhag är sol- och vårare hela tiden medvetna om vad de säger och hur de beter sig.

– För att bygga förtroende använder sig bedragare strategiskt ibland av sanningar som går att verifiera. På så vis vaggas offret in i tron att det går att lita på sol- och våraren.

Skuldbelägger

Offrets känslor spelar också en central roll. Pär-Anders Granhag menar att bedragaren hela tiden säkerställer att offret fortfarande är förälskat.

• Men går det inte att se att en person ljuger?

– Nej, det här handlar om iskalla individer med psykopatiska personlighetsdrag. De uppträder på ett sätt som uppfattas som övertygande och trovärdigt. Där­emot kan de bli förbannade när de ifrågasätts. Ofta skuldbelägger de offret genom att säga ”Hur tror du att jag mår när du inte ­litar på mig?”

Låna aldrig ut

Bollen kastas på så vis tillbaka till offret, som känner skuld.

• Hur ska man göra för att undvika att bli lurad?

– Försök få fram uppgifter som kan bekräfta eller dementera det bedragaren säger. Låna aldrig ut pengar till en person du nyss förälskat dig i.

– I efterhand ser offret ofta att det redan från början fanns signaler på att allt inte stod rätt till.

”Han satt redan inne när han blåste mig på pengarna”

Tvåbarnsmamman Lisa, 50, ­lurades på flera hundratusen kronor:

– Jag träffade Adam på dejtingsajten Spraydate i juli 2012. Då avtjänade han ett straff för bedrägeri, men det hade jag ingen aning om. Eftersom han var tvungen att återvända till anstalten om nätterna sa han att han ”jobbade natt”. Redan efter en vecka behövde han låna pengar till sitt ”företag”. Jag fick se förfalskade kvitton, och trodde honom. Han är ju proffs på att lura människor. I efterhand har det visat sig att han träffade andra kvinnor hela tiden. Jag blev av med hela mitt sparkapital och hamnade hos kronofogden. Nu lever jag ensam och känner ingen tillit till män.

”Jag har fortfarande svårt att lita på människor”

Mia, 46, blev av med hundratusentals ­kronor:

– Han ruinerade mig fullständigt. I dag vet jag att han träffade andra kvinnor hela tiden och att han använde mina pengar till att imponera på dem. Det har tagit mig flera år att bli skuldfri. Trots att det gått flera år sedan jag lämnade honom har jag fortfarande svårt att lita på människor, jag skulle aldrig låna ut pengar till någon och om jag får en gåva blir jag misstänksam och undrar om gåvan köpts för stulna pengar. Jag har en ny man i dag och har gått vidare med mitt liv, men det tog lång tid att bli hel.

Publicerad:
Publicerad: