Relationer

Gör som Jill klä dig country

RELATIONER

Sveriges cowgirldrottning Jill Johnson tipsar om 27 western-inspirerade köp

Jill Johnson drar till Nashville för att hitta den rätta känslan i musiken.

– Country handlar om att hitta tillbaka till sina rötter, säger hon.

Det drar en country & westernvåg över hela världen. Men det är inte längre dammiga Clint Eastwood-filmer eller rostiga avsnitt ur familjen McCahanserien som etsar sig fast hos trendkänsliga. Istället är det cowgirls som Shania Twain, Faith Hill och vår egen countrydrottning, Jill Johnson, som står för den nya trendiga country & western-känslan.

Varför har det blivit så populärt med countrymusik?

– Jag tror att folk längtar tillbaka till sina rötter. Det händer så mycket negativa saker i världen nuförtiden och texterna i countrymusiken bygger ofta på vardagliga situationer som alla kan relatera till.

Varför blev det country för dig?

– Det började tidigt. Jag var tretton år och skulle vara med i en talangtävling. Alla andra sjöng låtar ur Chess och Siw Malmkvist hits. Jag sjöng ”Take me home country road” och vann! Det är skönt gung i countrymusik. Jag gillar stilen.

Hur klär du dig i det rätta westernstuket?

– Det får inte vara förutsägbart. Kommer man till countryfestivalen i Furuvik, så går folk omkring i chaps, rutiga skjortor och boots. Det blir för mycket av det goda för mig. Jag gillar jeans och snygga toppar och jag älskar cowboyhattar. Jag köper en varje gång jag är i Nashville. Jag har en favorit som är vit och som har det där rätta stuket. Jag har svårt för att hitta snygga cowboyhattar i Sverige.

Var hittar man country & westerninspirerade kläder?

– Just nu kan man hitta det överallt. De flesta modeskapare har inspirerats av countrystilen. Till och med modehuset Dior har gjort en häftig väska med countrydetaljer. Ibland hittar jag saker på H&M och det är lite det som är grejen, att det finns westerninspirerade kläder överallt nuförtiden.

Medan det dansas linedance i gympasalarna och folk vallfärdar till High Chaparral i Småland drar Jill Johnson till Nashville.

Vad ska du göra i Nashville?

– Jag ska spela in min nya skiva där. Det är något speciellt med att åka dit. Det är Nashville som gäller om man gillar musik. Där finns de bästa producenterna och de bästa studiorna. Det är nog alla musikers dröm att åka dit. Nash-ville är för musiker vad Hollywood är för skådespelare, säger Jill Johnson.

Bildextra: Vilt och vackert från western

Jills guide till countryvärlden

Visste du det här om countryn?

Agneta Elmegård

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer