Sex i sommar - så blir det bättre

RELATIONER

Här är erotik-
experternas 15 hetaste tips

1 av 3 | Foto: ta tid för sex Semester? Passa på att förnya ditt sexliv.

Sommar och sex = sant!

- Vi måste låta sex få ta större plats och mera tid i våra liv, säger erotikpedagogen Ylva Franzén. Det får oss att må bättre.

Tillsammans med sexologen Boel Stjerna ger hon 15 tips för ett bättre sexliv.

Ylva Franzén tycker att mannen bör fokusera på kvinnans njutning - då kommer båda att bli mera nöjda med sexlivet.

Ett nyförälskat par har väldigt mycket sex. Alla tankar kretsar kring partnern och hur man ska göra nästa gång. Kvinnor har dessutom lättare att få orgasm i förälskelsefasen.

Orgasmer lönar sig

- Men jag tycker att mannen bör lägga mycket energi på att fortsätta ge sin kvinna orgasmer, säger Ylva Franzén. En flitigt orgasmerande kvinna lämnar inte sin man!

En bra början är smekningar. På grund av östrogenet är kvinnans hud nämligen full av njutningspunkter.

- Smekningarna utlöser hormonet oxytocin som hjälper kvinnor att få orgasm. Ju mer oxytocin, desto intensivare orgasmer.

Hon tycker också att män bör intressera sig mer för kvinnans inre njutningscentrer. Inne i vaginan finns både G-punkten och andra lustfyllda områden.

- Jag har precis gått en kurs i vaginal akupressur i Köpenhamn och upptäckt att man ska trycka väldigt hårt. Föreställ dig att du försöker lyfta din kvinna med fingret, så blir det rätt.

Ligg kvar efteråt

- Ett annat orgasmtips är att inte avsluta samlaget när mannen fått utlösning. Om han ligger kvar och rör sig mycket lite medan kvinnan "kramar" om honom, kan hon fokusera på sin egen njutning. Redan efter ett par minuter får många kvinnor en mycket intensiv orgasm på detta sätt.

Läkaren och sexologen Boel Stjerna tycker att sommarsex bör planläggas redan på vårkanten. Det är absurt att vi köper resor och bokar in svärmors besök, men glömmer att planera sexlivet.

"Låt det vattnas"

- När semestern kommer sitter var och en med sina outtalade förväntningar som den andre inte känner till och därför inte kan uppfylla, säger hon.

- Ett bra tips är att förhålla sig till sex som till mat. Alla läser kokböcker för inspiration och planering. Läs kärleksläran Kama Sutra i stället och låt det vattnas i munnen.

Fotnot: För mer inspiration finns Ylva Franzéns bok "Orgasmera mera".

Sexologen Boel Stjernas bästa sextips:

Erotikpedagogen Ylva Franzéns bästa sextips:

Ingrid Carlqvist