Skippa terapin - sex räddar ert förhållande

RELATIONER

Ny forskning bakom det sensationella avslöjandet

1 av 2 | Foto: LIVSELIXIR. Sex är rena dunderkuren för kärlekslivet, har amerikanska forskare kommit fram till.

Glöm familjeterapeuten.

Ny forskning visar att sex kan vara lika effektivt för att rädda ett dåligt förhållande.

Roligare, enklare och helt gratis -men det finns en hake.

Ni får inte använda kondom.

Gnisslar relationen? Kicka igång känslorna med härligt sex. Ny forskning visar att älskog kan vara lika effektivt som terapi.

Amerikanska forskare har kartlagt kärlekens kemi och resultatet är sensationellt: sex kan vara bästa medicinen för ett knackigt förhållande.

Förklaringen är att mannens sperma innehåller en rad hormoner som vållar en känslostorm hos både kvinnan och mannen, liknande den vid förälskelse. Forskarna tror att just dessa hormoner skapar samhörighet, lycka och erotisk lust mellan paret.

Mindre depp & stress

Särskilt för kvinnan är samlag ett lyft för humöret.

Därför kan sex rädda ett förhållande som håller på att ebba ut, förutsatt att man älskar utan kondom.

-Det stämmer, men jag tycker inte att man ska ha sex bara för att relationen går trögt, utan även för att det är kul. Om man har ett bra kärleksliv mår man mycket bättre, säger Gertrude Aigner, sexualterapeut.

Amerikanska psykologer har tidigare visat att kvinnor som har oskyddat sex regelbundet är mindre deppiga och stressade än andra. Bland kondomanvändarna är självmordstankar betydligt vanligare. Forskarnas slutsats är att kärlek är ren kemi, som styrs av bland annat hormonerna vasopressin och oxytocin, som finns i sädesvätskan.

Utsöndringen minskar

Av någon anledning tycks utsöndringen av dessa ämnen minska hos par som varit tillsammans länge. I framtiden kan det dock bli tänkbart med hormonbehandling som sexterapi. Testosteronplåster kan råda bot på problemet, men är ännu inte godkända i Sverige. Till dess är alltså intensivt sex den bästa kuren för en dålig relation.

Sara Milstead