Schyman känner ingen stress att bilda feministparti

RELATIONER

– Det är en bra bit till nästa val

Den nu partilösa före detta vänsterledaren Gudrun Schyman tycker inte att det hastar att bilda ett feministiskt parti – även om många är ivriga.

– Det är många som frågar efter det. Det finns mängder med grupper och nätverk som är väldigt besvikna över att det har hänt så lite trots att vi faktiskt vet hur det ser ut, svarade hon när frågan om behovet av ett feministiskt parti kom upp på ett möte i Malmö på torsdagskvällen.

Samlar styrkorna?

Även om Gudrun Schyman ännu inte har tagit några konkreta initiativ till det nya partiet, förefaller det som om hon turnerar runt för att samla styrkorna inför ett formellt tillkännagivande. På onsdagen talade hon bland feminister i Göteborg, på torsdagen i Malmö. Nästa vecka blir det ytterligare två städer.

Men om ni ska ställa upp i valet 2006 så måste ni väl tillkännage något ganska snart?

– Men det är väl en bra bit till september 2006. Jag känner ingen stress.

Den före detta vänsterledaren har efter avgången som partiledare byggt upp ett stort feministiskt nätverk och kommunicerar med sina anhängare från egen hemsida. Men i Malmö var hon alltså inte beredd att avslöja några planer.

– Jag vet själv inte, svarade hon på en störtflod av frågor.

Gav lektion i ”patriarkaliska maktordningen”

Däremot förnekade hon kategoriskt att hon har någon koppling till Vägval vänster som har diskuterat ett alternativt vänsterparti och som var med och arrangerade mötet i Malmö.

Deltagarna – ett 70-tal kvinnor och en handfull män – fick en lektion om den flertusenåriga ”patriarkaliska maktordningen” som även i dag innebär systematisk diskriminering av kvinnor i alla läger.

– Och här har inget av de traditionella partierna lyckats bryta mönstret. Inte så konstigt, för dessa partier har skapats av just män, sade Schyman.

TT