Fler gör abort om fostret har Downs

Reporter: Carina Bergfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:

Fler och fler kvinnor skaffar barn senare i livet.

Men antalet barn födda med Downs syndrom ökar inte.

Anledningen?

Föräldrar aborterar bort dem.

Allt fler kvinnor aborterar bort bebisar med Downs syndrom.
Foto: Foto: JUPITER
Allt fler kvinnor aborterar bort bebisar med Downs syndrom.

Ju äldre du är när första barnet kommer – desto större risk är det att få ett barn med Downs syndrom.

Men trots att svenska kvinnor skaffar barn allt senare i livet så har antalet barn med den avvikande kromosomuppsättningen inte ökat. I dagens Metro förklarar Karin Gotwall, på Socialstyrelsens födelseregister, anledningen:

Mer fosterdiagnostik – och fler aborter. Fler än hälften av alla kvinnor som får reda på att deras foster har Downs syndrom väljer nu att abortera bort dem.

– Vi har fått mer och mer förfinad diagnostik med bättre ultraljudsteknik vilket har gjort att man upptäcker Downs syndrom tidigare. Det har lett till fler aborter, säger Karin Gotwall till Metro.

Bara 26 barn

I grannlandet Danmark erbjuds alla kvinnor fosterdiagnostik. Och det har påverkat statistiken även där. Förra året föddes 26 barn med Downs syndrom i Danmark. I Sverige var siffran 120 barn.

– Det är bara en tidsfråga innan det blir så i Sverige, säger Anna-Lena Krook, förbundsordförande på FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, till Metro.

Hon säger till tidningen att utvecklingen skvallrar om samhällets värderingar.

– Det är motsägelsefullt. Man konstaterar att människor med Downs syndrom kan leva riktigt bra liv i dag samtidigt som man beter sig som om de inte har något människovärde.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN