Återerövra din lust!

RELATIONER

Sexologerna: Så gör du för att sex ska bli en njutning igen

Du älskar honom. Ändå finns lusten bara inte där.

Men med lite vilja går det att få pirret tillbaka.

– Lägg lika mycket tid på din njutning som du lägger på ett jobbprojekt, uppmanar sexologen Boel E-dotter Stjerna.

Boel E-dotter Stjerna och Charlotte Makboul.

De flesta har varit med om att lusten sviktar. Fulltecknade veckor då kudden lockar mer än akrobatiska sängaktiviteter. Men går det månader och du fortfarande skyller på ”huvudvärk”? Då kan läget kännas – mindre lustigt.

Om det är till någon tröst: Du är inte ensam. En av tre kvinnor lider av någon form av brist på sexuell lust, enligt en stor amerikansk undersökning.

– Kvinnor är duktiga på att sätta allt annat före sin egen njutning, säger läkaren och sexologen Boel E-dotter Stjerna. Först jobbet, barnen och hemmet – sist kommer sex. Då har du ingen ork kvar att njuta.

Depression ofta boven i dramat

Till Boel E-dotter Stjernas mottagning i Malmö kommer många kvinnor som tappat sugen. Förutom ett hektiskt liv kan orsakerna vara flera. Efter en förlossning är det till exempel normalt att inte vilja rulla runt i sänghalmen på ett tag. Eller i klimakteriet – då kan åtrån ta tillfällig timeout.

Depression är också en vanlig orsak.

– Är du deppig är att hoppa i säng med din partner ofta det sista du är sugen på, säger Boel E-dotter Stjerna. Anti-depressiv medicin kan dessutom göra att du får svårare att nå orgasm.

”Grundproblemet måste lösas”

Men lika ofta ligger förklaringen till lustsvackan – i ditt förhållande. Enligt Charlotte Makboul, sexolog och kognitiv terapeut som driver Närhetsakuten i Stockholm, är det vanligt att lusten checkar ut om det knakar i fogarna mellan er.

– Då kan man inte bara trycka på en knapp och bli upphetsad, säger hon. Grundproblemet måste lösas först.

Hennes erfarenhet är att förklaringen ofta ligger i en svårighet att visa ilska. Istället går många kvinnor runt och mår dåligt inombords.

– Trycker du ner en känsla hänger andra känslor med, däribland lusten, förklarar hon. Genom att våga släppa fram känslorna kan den komma tillbaka.

Men det räcker inte bara att jobba med orsakerna, menar Charlotte Makboul. För att verkligen bryta cirkeln måste du träna in ett nytt beteende. Det gör du genom att byta ut dina negativa tankar om sex – till positiva.

– Vad tänker du när han kommer med en invit? Är det ”Jag vill inte, nu måste jag hitta på en ursäkt så att jag slipper”? Då kan du gradvis mjuka upp och byta ut tanken till: ”Det vore kanske skönt eftersom jag är så stressad”.

Resultatet: Du börjar tänka på sex som något trevligt, inte ett illa ont. Det i sin tur leder till nya, positiva känslor om sex – och du blir mer sugen att faktiskt ha det.

Gör som på jobbet

Men om sexet känns allmänt trist då? Om din deckare är mer spännande än karln mellan lakanen? Boel E-dotter Stjerna har en egen bot: Gör som på jobbet!

– Vad är det första du gör om du inte tycker att jobbet är kul längre? Jo, du försöker hitta nya arbetsuppgifter som du tycker är mer stimulerande och pratar med chefen för att hitta en lösning.

Alltså – anamma strategin med din partner.

– Ha ett sammanträde med din partner där ni pratar om vad ni kan göra för att hitta lusten igen. Hur ska det gå till? Vem ska göra vad? Och lägg lika mycket tid på din njutning som du lägger på ett jobbprojekt!

Camilla Björkman