Hon lär 4-åringar gå på catwalken

avTerri Herrera Eriksson

Angela Weihs har en agentur för barnmodeller

1 av 4 | Foto: Cute kids
Söta barn  Två barn från företaget Cute Kids, under en klädvisning på Konstfack i Stockholm. "Det är attityd och inte utseendet som är viktigt", säger företagets delägare Angela Weihs.

Vill du göra som Anna Anka – dina barn till modeller?

Nu finns catwalk-kurser för barn mellan fyra och tolv år i Sverige.

– Visst finns det föräldrar som pressar sina barn, men det finns det i skolvärlden och inom idrotten också, säger Angela Weihs på Cute Kids.

Få saker som delar in föräldrar i två läger lika mycket som barnmodeller. Roligt och harmlöst eller något för föräldrar som ser sina barn som accessoarer?

Med bakgrund av detta är det inte undra på att Angela Weihs, 44, provocerar. Hon kallar sig stage-mum och har just startat ett företag, Cute Kids, som ger kurser för barn mellan fyra och tolv år i catwalk och modellande.

– Du kan inte ana alla kommentarer jag har fått, säger hon. Vissa på föräldracommunities tycker i det närmaste att jag skulle soc-anmälas.

Modellade som bebis

Hennes fyra döttrar har alla varit barnmodeller (sonen har däremot aldrig velat). Mest anlitad hittills är Nikita, 7 år. Hon har gjort runt 70 jobb vid det här laget. Belle, 5 år, har medverkat i runt 50 fotograferingar eller filmningar – det första som tvåveckorsbebis i en IKEA-reklam. För de två äldsta döttrarna, som nu är 17 och 20 år, har det varit lite lugnare: de gjorde 20-30 jobb var innan de nådde tonåren.

– Vi hamnade i modellsvängen av en slump när min äldsta dotter Jennie var fyra år. Jag såg en annons och gick på en audition med henne – sen har det bara rullat på. Barnen har gjort allt från modevisningar till att spela småroller i filmer.

Inga stora summor

Som mest är det två inspelningar i veckan. Men hon tycker att barnen mest har vunnit på modellandet.

– Dels har de tyckt att det har varit spännande. Dels har de, som vuxit upp i en syskonskara på fem barn, haft chans att åka iväg själva med mamma eller pappa.

Och visst har det blivit en del pengar, men inga hisnande summor. Oftast rör det sig om mellan 500 och 3000 kronor per gång.

– Hade vi bott i USA hade barnen fått så pass bra betalt att jag inte hade behövt jobba. Modelljobben har inte handlat om pengar utan främst varit som en kul hobby för hela familjen. Att vara med på ett hörn vid fotograferingar och filminspelningar har verkligen varit jättekul.

Lär barnen att våga

Att familjehobbyn gick över i modellkurs för barn är också lite av en slump, menar hon.

– Jag har länge noterat att barnmodevisningar inte alltid funkat så bra. Ofta har föräldrarna varit mer motiverade än barnen. Eller så har barnen gärna velat, men inte vetat hur de ska göra.

På kurserna, som hon har tillsammans med sina kollegor Jennie Johansson och Natalie Pethö, sig lär barnen att våga gå ut på en scen inför en stor publik, de övar sig att gå i takt till musik, att stanna upp och inte rusa över scenen, våga agera framför kameran, presentera sig vid provfilmningar och liknande.

Men kan och ska man verkligen lära en fyraåring att gå på catwalk?

– Man kan alltid ge dem mod och självförtroende. Det här är inte Top Model, utan de får gärna skutta runt till musiken och räcka ut tungan. Många skeptiker blandar nog ihop detta med amerikanska barnskönhetstävlingar eller vuxnas modellbransch. Vid svenska visningar och plåtningar överstajlas inga ungar. Det finns inte heller några större skönhetskrav. Det går bra med gluggar, fräknar och utstående öron. Det är attityden och inte utseendet man vill åt.

Vad får barnen ut av en modellkarriär, mer än extrapengar?

– Jag kan bara svara för mina barn, men de har blivit sociala, lätta att ha att göra med och har fått bra självförtroende utan att vara diviga.

ARTIKELN HANDLAR OM