Familjerelationer

Ronald, 70, inför rätta för örfil

Av: 

Erik Wiman

RELATIONER

Nu rasar landets pensionärer

Ronald Fasth, 70, ångrar inte örfilen.
Ronald Fasth, 70, ångrar inte örfilen.

När 13-åringen skrek gubbjävel rann det över för Ronald Fasth, 70.

Han gav sin plågoande en örfil över kinden.

I morgon möts de igen i Jönköpings Tingsrätt. Utanför rättssalen kommer Ronald ha stöd av hundratals ilskna pensionärer.

– Jag hade gjort samma sak igen, säger Ronald Fasth om händelsen som gör att han 70 år gammal dras inför rätta för misshandel.

Ungdomsgänget hade hållt på i flera veckor. De hade retat honom och skrikit öknamn och dessutom vandaliserat i folkets park i Värnamo där han arbetar ideellt.

Slog en örfil

En dag i somras fick Ronald nog. När den 13-årige pojken först skrek gubbjävel och sedan cyklade upp bland borden på uteserveringen rann ilskan över. Han måttade ett slag och träffade pojken med en örfil över kinden.

– Det var dags att sätta ner foten, jag tål inte hur mycket som helst. Ungdomarna skriker åt oss gamla och snart vågar oss inte ut, säger han.

Ronald anmäldes för misshandel, men vägrade att betala ett vitesföreläggande och i morgon väntar rättegång i Jönköpings Tingsrätt.

– Jag kommer att erkänna vad jag har gjort och förmodligen får jag mina böter.

Demonstration

Men Ronald går inte till tingsrätten ensam. Ett hundratal uppretade pensionärer kommer att sluta upp och visa sitt stöd.

Bara från Nässjö kommer två fulla bussar att rulla, bara vädret tillåter.

– Vi tycker inte att den här rättegången är rättvis. Hur mycket ska en pensionär behöva tåla?, säger Evald Larsson ordförande i Sveriges Pensionärsförbunds Nässjöavdelning.

De hoppas att demonstrationen ska lyfta fram pensionärernas situation i ljuset.

– Det kliar i oss pensionärer. Vi kan inte tåla att bli trakasserade och hånade tills vi inte vågar gå ut. Det är dags att säga ifrån .

Om Ronald Fasth döms för misshandeln finns det många som har lovat att bidra med pengar till dagsböterna.

– Jag tror inte att jag kommer att bli fattig. Senast häromdagen kom det fram en man på stan och ville ge mig en hundralapp som stöd.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer