Vi måste alla hjälpa barn

RELATIONER

Vendela Kirsebom chattade med Aftonbladets läsare om sitt jobb som Unicef-ambassadör, modelljobbet och den nya boken.

Foto: RICKARD KILSTRÖM
Modellandets baksida har varit att det tagit mig bort från familjen, jag har känt mig rotlös, berättade Vendela Kirsebom i chattet med Aftonbladets läsare.

Vendela Kirsebom säger: Hej, jag tycker det ska bli jätteroligt att pratas vid en stund!

Patrik säger: Hej! Jag undrar om du gör några modelljobb nuförtiden, när du är ambassadör för UNICEF?

Vendela Kirsebom säger: Ja, Patrik, det gör jag. Jag jobbar lite mindre nu för jag har två barn. Men jag åker runt och gör några reklamjobb, så har jag precis skrivit färdigt en bok som ska ges ut i USA, använder tiden till att bygga min egen business.

Vendela Kirsebom säger: ... modellandet är inte centralt längre, försöker jobba så att jag får tid över till min familj.

Eva säger: Hej! Hur mycket tid tar ditt jobb med UNICEF och vad består det av?

Vendela Kirsebom säger: Jag kanske gör en resa om året till tredje världen, det är en vecka. Sen gör jag ganska mycket andra saker som den här konferensen, som den här Say Yes to Children. Själva jobbet går mest ut på att Unicef använder mig för att åka ut i världen...

Jag kan ju inte alls så mycket som andra som jobbar här på Unicef, men jag kan hjälpa till att väcka uppmärksamhet för de här frågorna, få intervjuer och så vidare.

Jessica säger: Hej Vendela! Jag tycker att det är jätte bra att du vill hjälpa barn undan krig. Men på vilket sätt kommer du att göra det? Och är det inte svårt? Med vänliga hälsningar Jessica

Vendela Kirsebom säger: Jo, det är väldigt svårt. Men jag försöker att vara med på den här Global Movements, som det heter, att få ut ett budskap genom den här kampanjen. Få folk att prata om de här problemen, på tv o s v. Inte alls lätt, men vi måste alla hjälpa barn.

Sara säger: Hej! jag undrar hur du började som fotomodell? Vart sökte du? Eller blev du hittad?

Vendela Kirsebom säger: Jag blev hittad här i Stockholm på restaurang med min mamma. Det kom fram två damer, Eileen Ford och Eva Kjellander, i Gamla Stan. Så började det. Jag var alldeles för ung, men när jag var 18 åkte jag till Paris under sommaren och tyckte det var kul.

Vendela Kirsebom säger: Egentligen var det inte alls vad jag tänkt göra, men jag tyckte det var bra att lära mig språk under sommaren, och på den vägen är det.

Panda 2000 säger: vad gör du med alla dina pengar?

Vendela Kirsebom säger: Det är viktigt att investera inför framtiden. Sen tycker jag att det är kul att köpa presenter till folk.

Emmamuu säger: Hej! vad handlar din bok om? *nyfiken*

Vendela Kirsebom säger: Min bok handlar om att försöka vara tvåbarnsmamma och jobba, alla trötta nätter, tips om hur man kommer i form efter en graviditet, komma tillbaka på jobbet. Mattips, emotionellt och lite roliga saker. Hur man ser på sin man, är en del av boken.

Panda 2000 säger: Vad är modellandets baksidor?

Vendela Kirsebom säger: ... om amning handlar boken mycket om också. Baksidan har varit att det tagit mig bort från familjen. Jag har känt mig rotlös. Annars har det haft mycket positivt med sig. Det har varit mest roligt.

Tess 178 säger: Hej Vendela! Hur har ditt liv förändrats sen du fick barn?

Vendela Kirsebom säger: Ganska mycket faktiskt. Jag har mycket skuldkänslor, försöker hinna med allting. Jag måste planera livet mycket mer, vem som ska mata, bada och lägga. Sen tror jag att jag blivit en bättre person genom mina barn. Sen kan man förstå hur viktigt det är att andras barn har det bra.

Bizkit säger: När bestämde du att hjälpa barnen i u-länderna?

Vendela Kirsebom säger: Det bestämde jag mig för fem år sedan. Innan dess jobbade jag med barn i New York, i Bronx och Harlem.

Kaninen säger: Är du feminist?

Vendela Kirsebom säger: Ja, lite måste jag vara det. Men ibland är jag väl inte heller. Min mamma är feminist, jag tror att vår generation har kommit ifrån det begreppet lite.

Panda 2000 säger: Har du träffat något barn vars öde har berört dig extra mycket.

Vendela Kirsebom säger: Ja. Bland annat på min första resa i Bangladesh, var jag med om att träffa en speciell flicka. Fast hon var så fattig var hon otroligt entusisiastisk, ville bli läkare trots sin situation.

Nåt förfärligt, det var en pojke som kom in till sjukhuset försent, och dog av diarré. Det hade räckt med något att dricka, vad som helst, och han hade överlevt. Men det visste inte hans mamma. Därför ser jag Unicefs arbete extra viktigt, så vi kan förhindra att sånt här händer.

Chi säger: Jag bor i Botkyrka.. jättemånga i min klass kommer från krig...några är inte svenska medborgare än heller.. men är det inte dumt att när barnen har skaffat ett liv här så slänger Sverige ut dom?

Vendela Kirsebom säger: Jo, det är väldigt dumt. Det finns säkert alla möjliga goda förklaringar av byråkrater, men det borde inte vara lovligt. Sverige är bra som tar emot så många, men det är inte nog.

Mannen säger: Om du var tvungen att lägga en karriär åt sidan, vilken skulle det då vara, modellandet eller jobbet på Unicef ??

Vendela Kirsebom säger: Ofta när jag är på mina resor med Unicef, känner jag att jag skulle vilja jobba med det tiden. Men det tycker inte Unicef, jag måste ju vara ute och synas i press och så vidare. Det gör jag inte om jag lägger ner modellandet.

John säger: Hur undviker man att bli självcentrerad om man lever på sitt utseende?

Vendela Kirsebom säger: Jag tror att det har med personligheten att göra, och uppfostran. Att vara svensk har varit ganska bra, man har mycket sunt förnuft. Sen är det viktigt att man engagerar sig i annat än glamour, sånt som är viktigt. Det är viktigt att ha andra intressen.

benet säger: vad skall du göra efter din modellkarriär?

Vendela Kirsebom säger: ..en. Jag håller på med min bok, hoppas på fler böcker. Jobbar på egna projekt, ett brandbuilding av Vendela, göra eget märke. Sen tar det mycket tid att vara mamma.

Tess 178 säger: Hej Vendela! Har du gått många visningar för de stora modeskaparna? Och har du på så sätt träffat fler "kända" modeller? Och hur har du då uppfattat dom?

Vendela Kirsebom säger: Ja, i början av min karriär gick jag många visningar. Jag har träffat alla andra, tex Cindy, Naomi Campbell, christy Turlington, de flesta är vanliga, trevliga människor.

Johan säger: Umgås modeller mycket med varandra efter"jobbet" eller är det mycket svartsjuka mm

Vendela Kirsebom säger: Nej, inte särskilt mycket svartsjuka. Det finns jobb för andra och de flesta blir glada när det går bra för andra. Men eftersom man reser mycket blir det inte mycket tid att umgås efteråt.

Mia1 säger: Vad gör du annars på fritiden? Om du har någon!

Vendela Kirsebom säger: Jag leker med mina barn, fixar i huset, städar, försöker träna. Men jag tycker att jag städar väldigt mycket!

x säger: Vad har du för utbildning?

Vendela Kirsebom säger: Jag har gått humanistisk utbildning på gymnasiet, efter det har livet fått utbilda mig. Tack så mycket, jätteroligt att chatta, gör det gärna fler gånger. Varje måndag finns jag på vendela.net, kul om ni hör av er! Sen är det viktigt att ni röstar på gmfc.org, för att säga ja för barns rättigheter!