”Så får vi råd med drömsemestern”

Familjen Gralberg jobbar målinriktat för sina årliga resor

Fyra krav har familjen Gralberg på sina semestermål: hotell med pool, terrass och Bamseklubb. Och närhet till havet.

– Vi sparar nästan ett helt år i förväg för att ha råd med vår drömsemester, säger Hanna, 26.

En månad i Thailand, två veckor i Grekland. Den årliga svenska familjeresan utomlands har nästan blivit ett måste. Men 20 procent av oss kommer inte i väg alls. För hur får man råd att ta med hela familjen till Kanarieöarna när ekonomin är tajt?

Svaret: Prioritering och planering.

”De älskar att resa”

Hanna Gralberg och hennes man Patrik lägger varje år ner minst 25 000 kronor på en längre utlandsresa med barnen. För att klara av det och andra oväntade utgifter sparar de konsekvent 5 000 kronor varje månad.

– Så fort lönen har kommit in förs pengarna över till sparkontot, och de slantarna nallar vi inte av, säger Hanna.

I år blir det tre veckor på Gran Canaria och barnen pratar redan om det som ska bli årets höjdpunkt.

– Åh, de älskar att resa! De gillar poolen och att åka till vattenland. Timmar på restaurang är däremot inte så populärt, säger Hanna och skrattar.

– Hade inte barnen tyckt det var kul hade det inte blivit roligt för oss heller. Vi väljer helst hotell med Bamseklubb, så att de ska få något att göra.

Värt att snåla

De betyder så mycket, de där veckorna. Hanna och Patrik tycker att det är väl värt att snåla lite under övriga året för att få det att gå ihop. Devisen är många bäckar små – genom att undvika onödiga utgifter för el, telefon och mat sparar de tusentals kronor varje år.

– Barnens inköp gör jag två gånger per säsong, och då storhandlar jag. Då tänker man mer ekonomiskt och försöker att få så mycket som möjligt för pengarna, säger Hanna.

Själva resan bokas så tidigt som möjligt. Dels för att det blir billigare, dels för att familjen då har något att se fram emot under lång tid.

– Vi lägger den alltid i augusti. Då har vi något att drömma om när sommaren går mot sitt slut, säger Hanna.

Publisert: