”Jag köper second hand i första hand”

avSara Milstead

RELATIONER

Nu väljer vi begagnat till barnen

Foto: ULF HÖJER
Siv Maria Rabnor köper helst begagnat och barnen Livia, 2, och Love, 4, tycker det är spännande att få veta varifrån kläderna kommer, här på Barnaskaran i Stockholm.

Kronprinsessan gör det. Och en stor del av svenska folket också.

Att välja begagnat till barnen är en trend som växer sig allt starkare.

Och det handlar inte enbart om ekonomi, visar en undersökning.

Kronprinsessan Victoria klär sin dotter Estelle i en ärvd kofta från mormor Alices tid. Ett drag som ligger rätt i tiden.

Allt fler väljer begagnat till barnen, enligt en ny undersökning.

Enkäten, som är beställd av Tradera, visar att var fjärde mamma och pappa har köpt kläder på second hand. Dessutom hade mängden inköp per person ökat de senaste åren.

Köper i förhand

Siv Maria Rabnor, 43, är en av många föräldrar som regelbundet botaniserar i vintagebutiker. Hon låter också barnen Love, 4, och Livia, 2, ärva av kompisar och kusiner när det är möjligt.

– Man kan väl säga att om jag behöver något, tittar jag oftast i butiker med begagnade kläder först. Många gånger slinker jag in och tittar om jag har vägarna förbi och köper plagg inför nästa säsong, säger hon.

Prislappen är inte det viktigaste för henne:

– Nej, jag tänker mer på exponeringen för kemikalier. Enligt svenska Naturskyddsföreningen är det ju bäst att välja plagg som redan har tvättats. Så då tänker jag att kläder som köps second hand, och som har tvättats mins fem-tio gånger, är bättre ur den synpunkten.

– Men det är också en generell resursfråga, att inte göra av med mer än man behöver, säger hon.

Spännande historia

Många vintagebutiker har i dag ett stort sortiment av märkeskläder. Så den som är ute efter något lite exklusivare har ofta möjlighet att göra fynd. Siv Maria satsar helst på fabrikat som hon vet håller hög kvalitet.

– Dessutom är de roligare att ge bort när mina barn inte längre kan ha dem, ­säger hon.

Vad tycker då barnen om att överta någon annans gamla kläder?

– De tycker att det är spännande att få veta varifrån de kommer. De pratar även om vem som ska få ärva kläderna i nästa led.

Livia sa exempelvis häromdagen att ”när jag blir stor ska Disa ha den här jackan”, säger SivMaria.

Tre bra skäl att välja använt

1. Mer klirr i kassan. Kläder till små barn slits nästan aldrig ut, så en stor del av second-handutbudet är i nyskick – men till en bråkdel av priset.

2. Färre gifter. Kläder tillverkas ofta med starka kemikalier. En del rester ger upphov till klåda och irritation, andra verkar hormonstörande. Risken för exponering genom huden minskar när tyget har tvättats upprepade gånger.

3. Ger barnen en känsla av ursprung. Det sporrar fantasin att få veta att jackan, tröjan eller byxan har en alldeles unik historia.

... och därför väljer vi begagnat

80 procent vill spara pengar.

50 procent tänker på miljön.

27 procent vill hitta unika plagg.

ARTIKELN HANDLAR OM