Facebook

Facebook kan bli barntillåtet

Av: 

Lisa Röstlund

RELATIONER

Facebook vill släppa in barn.

Nu utvecklar it-jätten möjligheten att slopa åldersgränsen på 13 år.

Facebook har i dag en åldersgräns på 13 år för att få öppna ett konto. Men just nu håller det gigantiska företaget på att utveckla tekniker för att även släppa in barn på det sociala nätverket, skriver amerikanska Wall Street Journal.

Mer intäkter

Det som testas går bland annat ut på att koppla barns konto till sina föräldrars, så att föräldrarna skulle ha möjlighet att bestämma vilka vänner som ska godkännas och vilka applikationer barnen kan använda.

Utvecklingen, som kan ge Facebook tillgång till ännu fler individer och därmed ännu större potentiella intäkter, är kontroversiellt eftersom det ifrågasätts hur barns integritet kan upprätthållas, skriver tidningen.

Under 10 år

Men Facebook svarar enligt Wall Street Journal på oron genom att hävda att det är svårt att förbjuda underåriga från nätet, och att man för en kontinuerlig dialog med aktieägare om processen.

Förra året släpptes en rapport som visade att 20 miljoner barn redan använder Facebook - varav 7,5  miljoner var under 13 år. 5 miljoner var under 10 år.

Enligt rapporten kände 55 procent av föräldrar till 12-åringar till att deras barn har ett konto.

Annonser förbjudna under 25

Jan Fredriksson, presstalesman för Facebook i Norden, uppger att det inte finns några aktuella planer för att öppna upp för barn just nu.

– Men undersökningar visar att många underåriga uppger att de är äldre. I Sverige jobbar vi redan med åldersgränser, eftersom man fortsfarande är barn när man är 13. Det finns vissa annonser som personer under 25 år inte kan se, till exempel.

– Men det är viktigt att vi jobbar med polismyndigheter och andra instanser för att hitta lösningar. Och det är viktigt att föräldrar tillsammans med sina barn verkar för barnens säkerhet på nätet.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Facebook