”Ilskan fick mig att börja skriva”

RELATIONER

Åsa Mattsson om gubbvälden och romansen med Persbrandt

Hon har fått nog av gubb-väldet och vinsthetsen inom mediebranschen.

I nya romanen ”Salong F” hänger hon ut en lång rad medieprofiler som hon tycker förtjänar det.

– Det var min ilska som fick mig att börja skriva den här boken, säger Åsa Mattsson, 49, tidigare journalist på Aftonbladet.

Foto: Hänger ut medieprofiler Journalisten och författaren Åsa Mattsson är arg på gubbväldet, framför allt inom mediebranschen.

Boken började Åsa skriva i höstas, då det blev för mycket för henne. Hon slutade på kvinnosajten Salong K efter konflikter med ägaren Göran Möller, som i boken har fått namnet Gunnar Mudder.

– Jag har aldrig känt mig så arg och överkörd som då. Jag var arg på gubbarna och jag var framför allt arg på mig själv att jag var så mesig och inte sa ifrån.

Vad var du så arg på?

– Att inte få chansen att pröva mina idéer. Sajten skulle vara som en kvällstidning för kvinnor, som blandar glamoröst och seriöst. Men allt viktigt åkte ut och allt skräp kom in. Till slut fanns det i princip bara skönhetstips kvar.

Varför blev det så?

– För att de kommersiella krafterna har blivit så viktiga inom mediebranschen.

I boken skriver du att Aftonbladet har förändrats till en kombination av nöjes-fält och spa. Vad skulle du göra om du fick ändra innehållet i tidningen?

– Jag skulle satsa på viktiga ämnen, släppa kändishysterin och ha mer vanliga människor i tidningen. Jag har en stark hatkärlek till tidningen. Jag gillar blandningen mellan högt och lågt och jag tycker att den har blivit bättre sedan Jan Helin blev chefredaktör.

I din nya roman hänger du ut många kända personer. Aftonbladets före detta chefredaktör Anders Gerdin och Expressens Otto Sjöberg är bara några av dem som nämns. Varför?

– De förtjänar det och jag tror att de som jag har valt att hänga ut kan ta det. Men jag är nog lite rädd att såra någon.

Du berättar om din kärleksrelation med Mikael Persbrandt i boken. Vad säger han om det?

– Han har också fått en bok, men jag har inte hört något från honom än. Han vet kanske inte riktigt vad han ska säga.