Ja till aborter, nej till homoäktenskap

RELATIONER

Heta frågor i amerikanska folkomröstningar i natt

Rätten till abort har i natt blivit starkare i USA.

Däremot tyder mycket på att homosexuellas rättigheter har tagit ett steg bakåt.

Flera brännande frågor har i natt varit aktuella i omröstningar i amerikanska delstater.

I South Dakota sade man nej till att förbjuda aborter – de enda undantagen skulle gälla vid våldtäkt, incest eller om kvinnans liv och hälsa stod på spel. Det är andra gången man där har försökt skärpa abortlagstiftningen, men utan att få tillräckligt många med sig. Den här gången kan man notera att även de mest hårdföra abortmotståndarna var emot lagförslaget eftersom de tyckte att undantagen var för generösa, rapporterar AP.

Definition av livets början

Även i Colorado var aborträtten uppe för omröstning, men på ett nästan filosofiskt plan. Invånarna där hade att ta ställning till huruvida livet börjar vid befruktningsögonblicket eller inte. Colorado-borna sade nej till denna defintion; motståndarna påpekade att inte bara aborträtten skulle hotas av en sådan definition utan även en del preventivmedel och fertilitetsbehandlingar.

– Det vi lär av detta är att stater över hela nationen klart stöder kvinnors möjligheter till abort, utan att myndigheterna ska lägga sig i, säger Vicki Saporta, ordförande i National Abortion Federation, i en kommentar till AP.

Redan gifta

Men medan aborträtten alltså ser ut att vara säkrad för tillfället, ser det mörkare ut för homosexuellas rättigheter. I Kalifornien, där homoäktenskap efter ett beslut i delstatens högsta domstol varit tillåtet sen i somras, tyder allt på att man i en folkomröstning har sagt nej till att detta ska fortsätta vara lagligt. Vad som händer med de gay-par som sedan domstolens utslag redan har gift sig är oklart. Många menar att nattens resultat kommer att försämra möjligheten för homosexuella par att få rätt att gifta sig i andra delstater, som ännu inte har beslutat i frågan.

Liknande omröstningar har även hållts i Arizona och Florida, med samma resultat. Där har dock homoäktenskap aldrig varit tillåtna.

I Arkansas har man dessutom sagt nej till att homosexuella par ska få adoptera eller ta sig an fosterbarn.

Fler omröstningar

Här ett urval av andra frågor amerikanska delstater har röstat om i natt.

Washington: Har godkänt dödshjälp (assisterat självmord) för dödssjuka personer (andra staten efter Oregon som godkänner detta).

Massachusetts: Har godkänt att inneha upp till 28 gram (1 ounce) marijuana; det kommer inte längre leda till åtal. (Drogen kommer dock att beslagtas.)

Massachusetts: Har förbjudit hundkapplöpningar.

Michigan: Har godkänt att använda marijuana av medicinska skäl (12:e staten där detta blir tillåtet).

Michigan: Har godkänt visst bruk av stamcellsforskning.

Nebraska: Har sagt nej till positiv särbehandling på grund av kön eller etnisk tillhörighet.

Kalifornien: Har förbjudit för små burar för äggläggande hönor.