”Låsta” dagar svar på vårdnadsbidrag

Särskilda föräldradagar som kan tas ut för att få vardagspusslet att gå ihop – när dagis är stängt eller för att förlänga semestern.

Det är socialdemokraternas svar på alliansens vårdnadsbidrag.

En månad i föräldraförsäkringen ska ”låsas” och bara kunna tas ut när föräldrarna har börjat arbeta igen efter den vanliga föräldraledigheten. Det ska öka barnfamiljers möjligheter att få livspusslet att gå ihop och tillbringa mer vardagstid tillsammans.

– Det här är ett sätt att möta vårdnadsbidraget då man helt tvingas vara hemma, säger Veronica Palm (s), vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott och partiets familjepolitiska talesperson.

På tisdag ska riksdagen formellt fatta beslut om vårdnadsbidraget, som ger kommunerna rätt att betala ut 3 000 kronor skattefritt i månaden till föräldrar som stannar hemma med barn som är mellan ett och tre år gamla.

Samma dag presenterar socialdemokraterna en rapport med ”åtta tankar om en modernare familjepolitik”, där en ändring i föräldraförsäkringen ingår.

Ofärdigt förslag

Men hur det skulle fungera i praktiken är oklart.

Redan i dag finns det möjlighet att sprida ut föräldradagarna. Men av ekonomiska och praktiska skäl kan inte alla göra det. För dem skulle detta kunna bli en möjlighet, menar Veronica Palm.

Samtidigt handlar det enligt Veronica Palm inte nödvändigtvis om en utökning av antalet dagar.

– Man kan säkert hitta andra sätt att stuva om i de månader som redan finns i dag, säger hon.

Men om det inte handlar om en förlängning, vad är då skillnaden mot i dag?

– Att man låser dagarna till det här.

Blir det inte då färre dagar den första tiden, för de som behöver dem då?

– Jag vill inte diskutera tekniska lösningar än, det här är en tanke. Hur ett konkret förslag skulle se ut kräver utredning, säger Veronica Palm.

Olika syn

Det betyder också att man inte har pratat ihop sig med några andra partier i frågan.

– Det är positivt att socialdemokraterna förstått att många småbarnsföräldrar har svårt att få vardagen att gå ihop, sade miljöpartiets språkrör Peter Eriksson i Ekots lördagsintervju, men menar att s-förslaget i praktiken mest förgyller semestern.

Miljöpartiet förespråkar i stället en arbetstidsförkortning.

TT

Publisert:

Ämnen i artikeln