Läsarna tänker inte låta spriten stå i jul

Av: Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Alkoholläkare: Man gör klokast i att låta bli

IOGT vill slå rekord i nykterhet under julen.

Men en majoritet av aftonbladet.se:s läsare tänker inte låta spritflaskorna stå.

”Klart att man ska ha en snaps till maten”, skriver Patrick i aftonbladet.se:s forum.

Trots allt fler varningar om ökande alkoholproblem kommer cirka 50 procent av aftonbladet.se:s läsare inte skippa alkoholen under julen.

Något som oroar både alkoholläkare och Barnens rätt i samhället, Bris.

– Det är självklart oroväckande om man inte kan kontrollera sitt drickande. Har man bekymmer med alkohol gör man klokast i att låta bli, säger Sven Andréasson alkoholläkare och avdelningschef på Folkhälsoinstitutet.

Enligt Andréasson är det dock inte nödvändigt med nolltolerans. Håller man sig till mellan två till fyra glas på en kväll ligger man inte inom någon riskzon.

Men en snaps leder lätt till en till och drickandet är igång.

– Det är det som är problemet, vissa har sämre kontroll än andra vilket kan leda till elände, säger Andréasson.

Drabbar barnen

Detta elände drabbar främst barnen. Till Bris ringer många oroliga barn före och efter jul för att prata om sin oro för föräldrarnas drickande.

– Alla vuxna som använder alkohol måste ta ansvar på vilket sätt man gör det. Och det är extra viktigt att tänka över sitt drickande före jul, säger Martin Högg kommunikationsansvarig Bris.

Hans råd är att man sätter sig ned med familjen och pratar igenom vilka förväntningar familjemedlemmarna har inför julen.

– Ofta är det föräldrarna som sätter ramarna. Men för man en dialog med barnen kommer också deras vilja fram. Man måste fundera över vad det är som är viktigt i julfirandet så att det blir bra för alla, säger han.

Och det finns en del läsare som tänker låta spriten stå för barnens skull.

”Om man firar jul med barn så ska det inte finnas med alkohol. Jul är i första hand barnens högtid”, skriver signaturen Berran i aftonbladet.se:s forum.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN