Mejla

Åsa Erlandson

”Vem vill se det här?”

RELATIONER

Åsa Erlandson: Den kaxiga uppstickaren har blivit trött-tv

I år fyller TV3 25 år. Fast det känns som tevekanalen nått pensionsåldern. Den kaxiga uppstickaren har blivit trött-tv, din gamla gaggiga och pinsamma morbror som sitter ensam i en fåtölj på julafton och drar ekivoka historier som alla redan hört förut. Och inte vill höra igen.

TV3 lyckas med konststycket att ständigt sända repriser, fast av nya program. Senaste tillskottet heter ”Tonårsbossen” och har alla de välkända komponenterna för att garantera en fortsatt låg och jämn nivå i tablån:

* Ett lagom kittlande ämne med missbrukspotential (ekonomi)

* En omdömeslös huvudperson (en tonåring)

* En genomskinlig förevändning för att a, verka hygglo och b, locka in en familj som att kommer ångra sin medverkan. Lovar.

Allvarligt. Vem vill se det här? Det duger ju inte ens som arbetslöshetsteve på grund av sändningstiden (kvällar). Idén är inte ens bra i det som annars är TV3:s paradgren, förnedringsteve. Efter att vi vant oss vid att verklighetens fölk super, knullar, dejtar, dumpar, gråter, skäller ut sin partner, skäller ut sina barn, blir utskällda av experter och träffar sin terapeut inför en chipsgoffande publik som kan peka finger åt människor som liknar dem själva, krävs det mer än en tonåring som ska ha hand om familjens ekonomi en månad. Hallå, var är spänningen i det? Klart det går åt helvete – såvida inte ungen heter Carl Bildt Junior.

Har ni sett efterlysningssidan? Den där TV3 söker deltagare till sina nya käcka program. Det är så försåtligt skrivet att man nästan blir imponerad för de lyckas få sökandet efter gränslösa, omdömeslösa och dysfunktionella familjer (som kommer ångra sin medverkan) att låta som glamour: ”Vi söker efter er härliga ensamma mammor som vill hitta den stora kärleken i sommar. Skicka in din ansökan NU!”. TV3:s webbredaktör, världsmästare i att sminka grisar.

Det är väl självklart att tonåringar ska lära sig att pengar inte växer på träd. Och det är väl självklart att om man skiter i det som förälder, ska man inte sedan fläka ut ungfan i teve och oja sig över hur ansvarslös hen är. Det, om något, är ansvarslöst.

Men. Jag är inte så upprörd som det låter. Jag är inte upprörd alls. Bara uttråkad. För jag tänker på TV3:s nya programidé.

Av: 

Åsa Erlandson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Åsa Erlandsson