Forskare: ”Sjunkande lust är en epidemi”
Publicerad 2013-05-30
Lusten sjunker hos svenskarna.
Norska forskare ser samma ”epidemi” i grannlandet, och varnar för samhällskonsekvenser.
– Det är så utbrett att det är ett reellt folkhälsoproblem som måste tas på största allvar, säger professor Bente Træen.
Vid psykologiska institutionen på Oslo universitet forskar Bente Træen på norrmännens sexualvanor.
Lustproblem hos var fjärde
I Norge finns inga nationella jämförelsesiffror så långt bakåt i tiden och så stora som i Sverige. De senaste undersökningarna visar att norska gifta eller samboende par i snitt har samlag mellan en och två gånger i veckan, vilket är motsvarande för svenska gifta och sammanboende, enligt Aftonbladet/United Minds studie.
Det forskarkollegiet också kan se är att norrmännens lust har sjunkit, precis som svenskarnas.
2010 publicerades studien "Sexuella problem hos 18-67-åriga norrmän" i tidskriften Scandinavian Journal of Public Health.
En av fyra i studien uppgav uttryckligen problem med reducerad lust. Det gällde signifikant fler kvinnor än män: 37 respektive 13 procent.
– Det här har tidigare endast setts som ett kvinnoproblem. Men vi ser en epidemi av lustproblem även hos män. 6 procent av 18-30-åriga män här i Norge uppger att de har problem med sviktande lust.
Stress huvudorsaken
16 procent uppgav svårigheter att få orgasm. Även där var kvinnor överrepresenterade: 26 procent jämfört med män, 6 procent.
De viktigaste orsakerna till problemen uppges i de norska studierna, precis som i de svenska: stress.
– Det är stress i jobbet och stress i hemmet. Det blir ingen tid över för att ha lust.
Bente Træen tar upp att det som kan verka som en paradox: sexualisering av det offentliga rummet med lättillgänglig porr, sex i media och reklam och samtidigt en minskad lust hos befolkningen, inte är det. Tvärtom:
– Man ska vara så kompetent att det producerar olust. Och vi känner oss väldigt inkompetenta om vi inte känner sexuell lust. Vi kommer till korta i förhållande till det kulturellt och socialt skapade idealet.
"Trycket enormt"
Hon utvecklar resonemanget om hur lustjakten producerar onda spiraler:
– Samtidigt som vi har den här positivistiska traditionen lever vi i den sociala kompetensens tidsålder. Det gäller för individen att visa sig socialt kompetent på alla plan. Man ska göra karriär, kroppen ska vara vältränad, och internet är en social revolution. Parallellt är det ett sexuellt fokus i media. Vi har stor tillgång till kunskap och medel, och trycket på oss att vi ska vara kompetenta även sexuellt är stort. Lever man i ett parförhållande är trycket enormt.
Ett exempel på hur snabbt trender kan gå, är det nya norska intresset för inköp av redskap för BDSM, bondage, domination, sadomasochism, som väckts sedan två år tillbaka. Det kom i samband med utgivningen av den brittiska erotiska romanen Fifty shades of grey, på svenska 50 nyanser av honom, som gått upp på försäljningstopplistorna i hela västvärlden.
Konsekvenser för samhället
– Vi läser oss till vad som är möjligt. Fokus ligger på vad man själv bör göra, i relation till vad andra gör. Känslan blir lätt att "det är bara i mitt hem vi inte orkar ligga med varandra varje dag med olika redskap".
Træen oroar sig över utvecklingen.
– Jag tycker det är allvarligt av flera skäl. För det första är det så utbrett att det är ett reellt folkhälsoproblem. Den ökande olusten får konsekvenser för parrelationer, för mental hälsa, i förlängningen för barn. Det får konsekvenser för samhället och måste tas på största allvar.