Barnlös av skräpmat

RELATIONER

Forskare: Ägglossning stoppas av transfetter

1 av 3 | Foto: Blir inte med barn Skräpmat, typ pommes frites, innehåller ofta mycket transfett. Nu visar nya forskningsrön att detta fett stoppar kvinnors ägglossning och möjligheter att bli gravida.

LONDON

Skräpmat och godis minskar kvinnors möjlighet att bli gravida.

Små mängder transfetter räcker för att stoppa en kvinnas ägglossning, enligt en ny studie.

Som så många gånger tidigare är det de så kallade transfetterna som spökar.

Transfetter, eller härdat fett, används inom livsmedelsindustrin då det är billigt och anses ha en lämplig konsistens för många produkter.

Sedan tidigare är det känt att transfetter indirekt bidrar till hjärt- och kärlsjukdomar genom att öka halten av dåligt kolesterol i kroppen.

Ny studie

En ny studie av forskare vid Harvarduniversitetet visar nu att det finns ännu ett skäl att akta sig för härdat fett. Transfetter ökar risken för kvinnor att bli infertila med 70 procent, skriver Daily Mail.

Transfetterna leder i många fall till att ägglossningen uteblir.

Enligt studien, som är publicerad i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition, räcker det med ett intag på endast fyra gram för att riskerna ska öka avsevärt.

En munk

– Vi har observerat att en väldigt liten mängd fett har en stor effekt på fertiliteten, säger forskningsledaren Jorge Chavarro till Daily Mail.

Fyra gram motsvarar en portion strips eller en munk.

– Välj rätt sorts fetter. Olja eller flytande margarin i stekpannan; fettsnåla chark- och mejeriprodukter samt fisk i stället för kött ett par, tre gånger i veckan, har Wulf Becker, näringsexpert vid Livsmedelsverket, tidigare sagt till Aftonbladet.

De senaste åren har transfetter varit ett hett omdebatterat ämne i västvärlden.

Fetterna har pekats ut som en starkt bidragande orsak till fetmaepidemierna i länder som USA och Storbritannien.

Transfett – så fungerar det:

Livsmedelsverkets svarta lista

Läs mer:

Jens Kärrman

ARTIKELN HANDLAR OM