Doktor Snygg

RELATIONER

Nu är det bevisat: kirurgen är den sexigaste läkaren

LONDON. Att läkare anses vara stiliga är allmänt känt.

Men sexigast är kirurgerna, enligt en ny vetenskaplig studie.

– De är längre och ser bättre ut, konstaterar forskarna.

Forskarna vid universitetssjukhuset i Barcelona ville undersöka om manliga kirurger var längre och snyggare än sina läkarkollegor.

Redan på läkarutbildningen hade de lagt märke till att det fanns utseendemässiga skillnader mellan läkare med olika inriktning. Mest skilde kirurgerna ut sig.

De var snyggast.

6 centimeter längre

25 år senare valde läkarna att testa sin tes. De valde ut tolv manliga kirurger och lika många manliga läkare med andra specialiteter. Sedan fick en jury bestående av enbart kvinnliga sjuksköterskor och läkare ranka männen.

Mycket riktigt visade det sig att kirurgerna i snitt var sex centimeter längre än de andra läkarna, skriver tidskriften British Medical Journal. På den sjugradiga snygghetsskalan nådde kirurgerna upp till 4,39 mot läkarnas beskedliga 3,65.

Kirurgerna är dessutom mer sällan flintskalliga än sina kollegor.

Tv-läkarna hetast

”Manliga kirurger är längre och snyggare än andra läkare, men huruvida skillnaderna beror på arv eller miljö är oklart”, skriver forskarna.

Men det finns en grupp som är sexigare än kirurgerna: filmstjärnor i vit rock. Mot tv-läkare som George Clooney i Cityakuten och Patrick Dempsey i Grey’s Anatomy står sig kirurgerna slätt.

Studien fick flera oväntade bieffekter på sjukhuset i Barcelona.

”Omfattande ryktesspridning, diskussioner, omröstningar och illegal vadslagning bredde ut sig som ett resultat av studien”, skriver forskarna.

Jens Kärrman