Familjerelationer

Nu har Niklas slutat stamma

RELATIONER

Beröm och träning lärde honom tala mjukt

Niklas stammade så mycket att ingen orkade lyssna på vad han sa.

Efter två års träning med en ny metod har stamningen upphört helt.

Lärde sig tillsammans Det tog tid – men med beröm, uppmuntran och rätt sorts träning lyckades Thomas Almqvist och sonen Niklas tillsammans arbeta bort Niklas stamning.
Lärde sig tillsammans Det tog tid – men med beröm, uppmuntran och rätt sorts träning lyckades Thomas Almqvist och sonen Niklas tillsammans arbeta bort Niklas stamning.

Niklas kunde stå i flera minuter och staka sig. Ett F eller K blev som stora bromsklossar i munnen.

Nu strömmar orden ur honom, en ljusrufsig glad 8-åring som nyss kommit hem från skolan. En ordström som varit omöjlig för bara två år sedan.

– Han kunde stå och hacka hur länge som helst och inte få ur sig vad han ville. När man sitter i telefon eller har fler barn som snor omkring är det lätt att stänga av, jag orkade inte lyssna klart på vad Niklas ville säga. Det var hemskt, säger pappa Thomas Almqvist.

Ingen förstod

Ingen i familjen förstod först att Niklas led av stamning. Visst märkte de att han snubblade på orden – men gjorde inte alla barn det när de blev lite extra ivriga?

– Fast det var ju egentligen lite konstigt att han skulle vara så ivrig jämt. Gammelföräldrarna sa att det var jobbigt att han aldrig kom till sak och tyckte synd om honom. Det gick aldrig att prata med honom i telefon och ibland orkade inte kompisarna vänta på vad han ville ha sagt utan sprang bara iväg.

Men det var först när de sökte logoped för ett annat problem som de förstod att Niklas led av kraftig stamning.

– Jag blev chockad. Kunde inte tänka mig att mitt barn stammade, säger Thomas.

Intensiv talträning

Det blev hårdträning enligt Lidcombeprogrammet som precis kommit till Sverige. Programmets mål är att få stamningen att upphöra helt, något som inte varit möjligt med tidigare metoder. Det blev två års intensiv talträning för både Thomas och Niklas.

– Första halvåret satt vi minst en kvart varje dag, det var vår tala-mjukt stund. Niklas fick börja säga ettordsmeningar. Det fixade han utan att stamma. Sedan öste jag på med beröm.

Oerhört tacksam

Efter hand byggde de ut meningarna, från ett ord till två och senare till hela meningar.

– Det viktiga var att hela tiden säga att han talade mjukt. Först kändes det lite fånigt, att Niklas skulle sluta stamma bara för att jag berömde honom. Men det funkade.

I dag är Thomas oerhört tacksam att de fick börja med denna behandling. Det gick att göra något åt stamningen.

– Jag hade varit jätteorolig om Niklas skulle ha tvingats börja skolan med en sådan stamning. Förmodligen hade han sedan behövt dras med stamningen resten av livet.

Läs mer:

Hanna Nolin (anna.andersson@aftonbladet.se)

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer