17, vilken barnaskara!

RELATIONER

GÄVLE

Här är Sveriges största barnfamilj:

Mamma, pappa, 17 barn och 13 barnbarn.

– Jag önskar att jag hade kunnat få fler barn, säger mamma Mait, 51.

Ett hav av skor ligger vid ytterdörren och ett rum på nedervåningen svämmar över av oändliga mängder leksaker. Köket i familjen Björklunds villa är fullt av barn, katter, ungdomar och hundar.

Yngsta barnet Ron är åtta år –?och den äldsta sonen, Mikael, 30. I tolv år har Mait Björklund varit gravid.

Städar lite oftare

Hon tycker inte att det är så stor skillnad mellan hennes familj och en mindre familj.

Det skulle i så fall vara att hon och pappa Hans måste laga lite mer mat, städa och tvätta oftare samt gå på fler kvartssamtal än andra föräldrar.

– Det finns så mycket positivt med många barn. Det allra bästa är att man vet att barnen aldrig behöver vara ensamma. De har alltid varandra, säger Hans Björklund, 51.

Men barn kostar.

Jobbar extra

– Det är klart att man måste prioritera. Mat och kläder går först. Jag försöker att jobba extra så att vi ska få ihop mer. Vi har min lön, fem barnbidrag och tre studiebidrag, säger pappa Hans, som jobbar på SJ.

Mait Björklund önskar att hon hade kunnat få ännu fler barn. Komplikationer vid Rons förlossning för åtta år sedan gjorde att hon inte kunde få fler barn. Men nu börjar skaran av barnbarn växa – vilket hon tycker är underbart.

Ger mycket

– Barn ger så otroligt mycket. De är så spontana och roliga.

Känner du att du kan ge varje barn tillräckligt med tid?

– Ja, de har lärt sig att se när man har tid. De passar på att komma fram och prata när de ser att jag inte sitter med något annat barn.

Fler storfamiljer:

Familjen Björklund:

Kristina Falk

ARTIKELN HANDLAR OM