"Unga män svärmar runt mig"

Singeln Unni Drougge, 51, skriver kärleksnovell för Aftonbladets läsare

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Lättaste sättet att hitta Unni Drougge i sommar:

Leta upp en större klunga unga män — 51-åriga Unni befinner sig i mitten av den.

— Ute på köttmarknaden dräller det av valpar runt mig, säger den populära författaren som nu skriver kärleksnovell i Söndag.

”Bokslut”. I höst är Unni Drougge aktuell med boken ”Boven i mitt drama kallas kärlek”. ”Jag gör ett bokslut över mitt fiaskobetonade kärleksliv”, säger hon.
Foto: david bergström
”Bokslut”. I höst är Unni Drougge aktuell med boken ”Boven i mitt drama kallas kärlek”. ”Jag gör ett bokslut över mitt fiaskobetonade kärleksliv”, säger hon.

Fråga Unni Drougges fem barn – och de kommer att säga att deras mamma är den sista som kan ge råd om kärlek.

– De bara himlar med ögonen, säger Unni med ett skratt. Men eftersom jag har trampat på alla minor som finns så har de förhoppningsvis sett hur illa det gått och beter sig därför precis tvärtom.

Likväl, eller kanske just därför, skriver hon i Söndag om ett typiskt manligt problem när det kommer till relationer – nämligen oförmågan att förena tanke med handling.

Författaren Rutger, novellens huvudperson, är ju kvinnosläktets förkämpe, porträtterar Alva Myrdal och Elin Wägner, beundrar hustru och dotter – ändå får han inte den uppskattning som han tycker att han förtjänar. Vad gör stackars Rutger för fel?

En klassiker, enligt Unni:

– Rutger har svårt att leva som han lär. Han förespråkar jämlikhet, men när han kliver ner i sitt eget vardagsliv uppfattar han det som ett privilegium för frugan som inte behöver jobba. Han förstår inte att han förminskar henne och krymper hennes värld. Det tycker jag är signifikativt för många män.

Du talar av egen erfarenhet?

– Ja, jag har tyvärr bara träffat rötägg. Men det faller samtidigt mycket på mig också. Jag kan inte gå ut med feministiska paroller för att sedan bli en geisha i hemmet.

Apropå rötägg och ojämlika förhållanden – i höst är Unni aktuell med boksläppet ”Boven i mitt drama kallas kärlek”.

– Jag gör ett bokslut över mitt fiaskobetonade kärleksliv. Det är en naken och helt självbiografisk berättelse där alla namn är de riktiga. Jag outar allt!

Det som står till grund för berättelsen är Unnis förhållande med en 19 år yngre man – en relation som hon beskriver som en ”sju år lång mardröm”.

Annars var det många som tyckte att det var en häftig grej att du fick ihop det med en 19 år yngre man?…

– Men det är väl ingen bedrift. Svårare är att träffa en framgångsrik man med hög självkänsla som har uppnått någonting i livet.

– Varje gång jag återvänder till köttmarknaden förvånar det mig hur många valpar det finns, de surrar som en bisvärm kring en.

Är du desillusionerad när det kommer till kärlek?

– Njaej. Men jag har gjort många misstag som jag verkligen inte orkar göra om. Det är viktigt att inte göra avkall på sina egna behov i början av en relation. Det gäller att vara tydlig och rak och är det så att galoscherna inte passar så får man peka på dörren.

I din novell har Rutger svårt att tända sin hustru — tror du det går att hålla sexaptiten vid liv i ett långt förhållande?

– En himlastormande passion är nog svår att bevara i sängen, men däremot tror jag att man kan få ett annat slags sexliv. Svenska folket skulle nog dra en djup suck av lättnad om en sexrådgivare sagt att det i ett långvarigt förhållande är onormalt att ha sex mer än en gång i månaden.

Bli medlem i PLUS och läs hela artikeln

Kärleksroman kommer i höst

Ingemar Lundin

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN