De berättar allt i sina nätdagböcker

RELATIONER

Kvinnornas heta trend: att blogga om sitt kärleksliv

Intima sexdagböcker på nätet – det är den nya trenden bland kvinnor.

Två tredjedelar av de cirka 5 000 bloggarna på Passagen tillhör kvinnor.

Foto: Inget är heligt Den typiska bloggaren är inte längre en man. Numera är det kvinnorna som skriver dagböcker på nätet – och de skriver om sex. Bilden är arrangerad.

Tidigare var den typiske bloggaren en man som skrev om politik eller något fritidsintresse, som fiske och veteranbilar.

Nu dominerar kvinnorna fullständigt.

Och kvinnor tänker på andra saker än politik och fiske.

– Säkert hälften av bloggarna handlar om sex och relationer i någon form. Bloggen har blivit kvinnors verktyg att boosta sitt ego. Kanske för att den är den självklara fortsättningen på småflickors dagböcker, säger Andreas Aspegren, produktchef för Passagen.

De allra flesta sexbloggarna är anonyma. I sina dagböcker på nätet skriver vanliga svenska kvinnor öppet om allt från sexfantasier till stormande förälskelse.

Linn: Det är ett problem

Aftonbladets sexolog Linn Heed ser baksidor med sexbloggtrenden. Även om bloggaren är anonym finns det risk att andra människor känner sig utlämnade. Bloggandet kan också bli ett sätt att undvika nära relationer.

– De här kvinnorna kan säkert ta vara på sig själva. Men jag tycker det är ett problem att det mest intima allt mer flyttar ut i offentligheten, säger Linn Heed.

Kvinnan som fick fart på kärleksbloggandet var Jessica Cutler, tidigare praktikant i den politiska organisationen runt USA:s president Bush.

På sin blogg ”Washingtonienne” berättade hon mycket detaljerat om dejter och sex med maktens män. Tills hennes chef upptäckte vad som pågick och gav henne sparken – och gjorde henne till världskändis.

Katarina Sternudd