Fråga Gustav – han har varit pappa i 16 år

RELATIONER

Fembarnspappan: Jag ser mig som en allroundspelare

Foto: TRE, FYRA, FEM I dag har Gustav Boman fem barn som här har samlats med pappa i höstsolen. Från vänster Elvira, 16 år, med lillasyster Selma, en månad, Io, 2 år, Greta, 6 år och Alfred, 14 år.

När Gustav Boman, 37, blev pappa för första gången visste han ingenting om hur en pappa skulle vara. Han hade inga förebilder, allt var turbulent.

Efter 16 år och en skilsmässa har Gustav i dag fem barn från 0 till 16 år.

Han vet allt om att ”dela på barnen”, om att separera och att ”vara till lags”. Om att plocka upp, tvätta, sortera, plocka fram och klä av och på.

”Jag var tjugo när vi blev med barn. Jag och min tjej hade varit ihop i åtta veckor. Innan dess var mitt rekord i att vara ihop tre månader, från när jag gick i åttan. Jag hade aldrig hållit i en bebis.

På förlossningen blev barnet stående vid halsen. Jag stirrade på ett litet vitblått huvud som stack ut, övertygad om att den var död.

”Lever den?” Jag fick fråga två gånger innan barnmorskan hörde mig. Barnmorskan sa att den gjorde det och tog tag i barnets huvud.

”Snälla, snälla dra inte i huvudet.” Det var nåt jag hade hört, att man kunde bli deprimerad av det senare i livet. Nu tröttnade barnmorskan på mig.

”Gör det själv då!” Hon backade argt tillbaka till sina assistenter i hörnet och tittade på mig. Jag minns hur jag stapplade in mellan min tjejs ben till barnet som fortfarande satt fast. Sen brast det för mig. Jag vände mig till den lilla trion i hörnet.

”Snälla. Jag vet inte vad jag ska göra. Hjälp oss.” I det ögonblicket fick min tjej en ny värk som gav henne kraft att trycka ut den lilla flickan. Jag bara grät.

Sex timmar efter förlossningen åkte vi hem till den lilla tvåa som vi fått av bostadsförmedlingen. Vi kröp ner i sängen med vår lilla bebis och väntade på all däng vi skulle få av livet som nyblivna föräldrar.

Som att landa på en mjuk kudde

Jag och min tjej delade på allt, utom omvärldens åsikter. Medan det verkade fritt fram för släktingar, BVC-sköterskor och lite vem som helst ute på stan att ha synpunkter på min tjej som ung mamma, var det för mig som att landa på en stor mjuk kudde.

Hur du än gör som kille så spöar du alla tidigare pappaförebilder med hästlängder. Det räcker med att ta ut lite föräldraledighet och inte röka pipa i bilen.

Men vi upptäckte snart att det svåra inte var att ta hand om barnet. Det var relationen. Jag visste ingenting om att leva tillsammans. Jag skämdes för alla känslor som inte var positiva och bevakade min sorg som en statshemlighet. Istället för att trösta varandra blev vi ensamma när det var som allra tyngst.

Det har märkt mig. Det är en sak att ha barn när man är två, när man är kära, när man känner sig sedd, när man vill leva tillsammans.

Men en helt annan när ens tjej, eller man själv, är kär i nån annan, när man vill skiljas, när man lever ensam, när man ständigt oroar sig för stålar, när man mår skit på jobbet, är arbetslös.

Katastroftankarna står på rad

Det är då det börjar kosta att vara förälder. När katastroftankarna avlöser varandra och man i stället för att börja med maten bara vill lägga ner huvudet på köksbordet och somna.

Det spelar ingen roll ifall det gäller sex eller föräldraskap – frågespalterna verkar ha hittat det enda svar man till slut orkar höra: ”Du duger som du är.”

Samtidigt är det inte det man vill säga till en nybliven farsa i parken. Stoppa honom och peka på sig själv och säga ”Jag duger som jag är.”

Utan man berättar ju om nån dyrköpt erfarenhet som man tror kan göra livet lite lättare. ”Vi håller inte på med babysim på lördagmornarna längre, för dom gillar inte att få huvudet under vattnet. Vi låter dom titta på Pokemon istället medan vi får sova.”

Gustav Boman

ARTIKELN HANDLAR OM