”Varför säger du att storleken inte spelar någon roll?”

RELATIONER

Chatt med sexologen Linn Heed

hejhej säger: Min kille tar sån väldig tid på sig att komma, jag hinner bli helt utmattad under ett samlag. Finns det något vi kan göra?

Linn Heed säger: Ni kan variera samlaget genom att han eller du smeker honom med handen. Ni behöver ju inte ha penetrerande samlag hela tiden. Växla och variera är mitt tips.

xx säger: Hej! Jag bor ihop med min kille sedan 10 mån och vi har ett underbart sexliv. Men han är väldigt intresserad av att sexwebchatta och vi är medlemmar på ett par sexsajter. Jag tyckte det var spännande i början, men nu känns det jobbigt eftersom han jämt sitter med dessa. Jag är en aning svartsjuk och har pratat öppet om det. Han säger att det är bara en tidsfördriv och inget annat. Är det sunt? Jag vet att det är en krydda för vårt sexliv men ibland känns det som om att det hela upptar hela hans tid. Snälla, ge mig råd! Tack!

Linn Heed säger: Till en början lät det som att det verkligen var en extra krydda i ert sexliv. Ni var nya för varandra och öppna för mycket experimenterande. Nu upplever du någonting annat och har försökt signalera detta till din kille, som avfärdar genom att säga att det är ett tidsfördriv. Om det inte är viktigt för honom så borde han kunna respektera din känsla av att det här är mer störande än upphetsande för ert gemensamma sexliv. Ta ett snack till med honom.

DrPhyllis säger: Vad tycker du om porrfilmer. Är det ok? Svårt moraliskt då man fattar hur de kommer till, men det är ju kul tycker vi båda.

Linn Heed säger: Om du och din partner finner lust och upphetsning genom att tillsammans titta på porrfilmer, så finns det väl inga hinder för att ni gör det. Moraliskt så är det en fråga att fundera över naturligtvis. Det finns, som med allting annat porrfilmer som är "bättre" och "sämre", det vill säga filmer som är mer förnedrande, kränkande och gränsöverskridande än andra. Var och en har ett eget moraliskt ansvar att ta ställning till vad man tycker känns ok.

anna säger: Varför hymlar du alltid om storlekens betydelse? Varken jag eller en enda av mina tjejkompisar kan relatera till det du skriver. Alla som påstår att storleken är helt irrelevant ljuger ju för att vara PK. Synd att även en seriös sexolog som du gör detta...

Linn Heed säger: Storlekens betydelse har det alltid tvistats om, både bland män och kvinnor, i alla tider. Jag säger inte att storleken för vissa män och kvinnor är centralt och viktigt, men om den får påverka och styra hela sexlivet och relationen så tycker jag att det klart är en begränsning för er båda. Det är klart att vi tänder på olika saker och att för vissa är storleken avgörande, för andra är den inte på samma sätt i fokus. Det jag menar är att ett bra sexliv bygger på så mycket mer än bara storlek.

davve säger: Hej Linn! Vad är det som gör att sex kan sätta igång en förlossning? Hur sent kan man ha sex i en graviditet, utan att riskera att "sätta igång" något?

Linn Heed säger: Man brukar prata om att mannens sperma kan påverka öppnandet av livmoderhalsen. Det är inte farligt att ha sex under graviditet. Kvinnor mår bra av de ämnen som finns i mannens utlösning, så det torde bara vara en otymplig mage som kan sätta hinder i vägen.

anonym säger: Vad kan man göra mer i sängen för att få tjejen komma under samlaget. Vi har provat allt möjligt och pratar mycket båda är villiga att prova allt för att få henne att komma.

Linn Heed säger: För det första är ett riktigt BRA förspel en nyckel till orgasm. Få din tjej att känna sig i form för sex. Ställ in hennes sinnen på sex, smek, samlag och ORGASM. En del av en orgasm är mental och vi kan träna oss själva i att tänka i inre bilder och faktiskt påverka vår orgasmförmåga på det viset. Låt henne smeka sig själv och visa dig hur lätt, hårt, fort, långsamt hon vill att du skall göra. Prova olika samlagsställningar. För vissa kvinnor är det lättare att komma om hon rider och själv har kontrollen. För andra är det lättare i missionären då man kan slappna av och bara ta emot. Lycka till!

Feffan säger: Hej Linn! Jag är 20 år gammal och tänder på 50-åriga tanter? Är det normalt?

Linn Heed säger: Du är inte ensam, även om flertalet av dina jämnåriga kamrater kanske skulle säga att de tänder på tjejer som är mer jämnåriga. En vanlig sexfantasi hos många yngre män är just att ha sex med en äldre sexuellt erfaren kvinna. Att få lära sig om kvinnans njutning och så vidare. Den önskan och längtan delar du med flera killar.

Undrende! säger: Är det farligt att skjuta upp mensen i 6 månader till 1 år, med hjälp av p piller?

Linn Heed säger: Ja att skjuta upp mensen så länge är inte bra. Om du hoppar över en månad, det vill säga en mens, så är det ingen fara. Det du laborerar med är hormoner och vi påverkas olika av dessa. Jag tycker att du skall ta ett snack med din barnmorska på ungdomsmottagningen för att höra mer i detalj om vad som händer med kroppen.

john säger: Hej! Har haft analsex ett par gånger med min flickvän och hon tycker det är underbart. Men kan det inte vara farligt för henne? att hon blir slapp eller nått liknande?

Linn Heed säger: Nej det är inte farligt, om ni är varliga och försiktiga. Med det menar jag att ni tar det långsamt vid införandet så att ringmuskeln hinner med att tänjas ut. Smek gärna anus med ett finger eller en vibrator innan penetrering och använd rikligt med glidmedel.

Prob säger: jag har ett stort problem. Jag är för stor, jag kommer inte in i tjejerna. Oavsett hur långt förspel, och hur upphetsade tjejerna är. Vad kan jag göra? Alla pratar om problemen med för små, men aldrig om för stora. 32x23

Linn Heed säger: Bra att du tar upp ett problem, som det sällan pratas om. Storlek kan ju faktiskt vara åt två håll? Långa förspel där tjejen verkligen blir upphetsad och våt är viktigt, men räcker kanske inte till i ditt fall ändå. Använd glidmedel och smek gärna med en dildo eller vibrator först. Tjejen kan också smeka sig själv samtidigt vid själva införandet så att inte allt fokus hamnar på inträngandet. Lycka till!

mupp säger: Kan alla tjejer få fontänorgasm? Hur ska jag och min tjej göra för att hon ska få en?

Linn Heed säger: Alla tjejer kan inte få fontänorgasm eller "våta orgasmer" som de också kallas. Vissa tjejer får det en gång och aldrig mer, andra får det flera gånger. Fortsätt älska, pröva nya ställningar och låt din tjej komma på olika sätt. Oralt, vaginalt och så vidare. Kanske blir det en fontänorgasm en dag.

Gumman säger: Hej Linn! Jag har köpt L-argiplex för att försöka öka min lust... Hur lång tid kan det ta innan de börjar verka - om de gör det!!?

Linn Heed säger: Det skall vara en ganska direkt verkan, men fråga i din hälsokostaffär där de har mer noggrann information om preparatet. Känner du att det inte hjälper så tycker jag att du skall pröva ett annat preparat. Idag finns det många olika naturmedel att välja på.

Stefan säger: Min tjej tog en P-spruta för ett par veckor sedan, och sedan dess verkar det helt som hennes lust för sex försvunnit. Är detta vanligt och vad göra?

Linn Heed säger: P-spruta innehåller hormoner, som påverkar kvinnor olika. För vissa kvinnor kan lusten minska och då bör man prova ett annat preventivmedel. Har din tjej aldrig provat p-spruta tidigare? Hon bör rådgöra med sin gynekolog och kanske prova ett annat p-medel.

Flicka 23 säger: Kan en kille får orgasm utan att han sprutar?

Linn Heed säger: Ja det kan han. Mycket inom den österländska filosofin och kärlekskonsten, talar om detta. För flertalet västerländska män är dock orgasm och utlösning i stort sett ihopkopplat. Det finns mycket litteratur i detta österländska sätt att se på sex.

Zara säger: Hej! Vad ska jag göra för att känna mer sexlust? Jag var med om en otäck sak där sex är inblandat, kan det bero på det? Min pojkvän tycker jag är konstig när jag inte har någon lust... Men när jag har lust och vi har det jätte bra så säger han att allt är bra. Om det har gått 1 dag sen sist, så börjar han säga att jag inte har något lust m.m. Jag känner mig sårad. Jag har försökt prata. Hjälp.

Linn Heed säger: Hej Zara. Knepig situation som du är i och kanske en lite för låst relation. Jag tror utan att veta vad du riktigt har varit med om, att din otäcka upplevelse där sex var inblandat, självklart påverkar din lust och ditt mående. Försök att ta tag i detta och bearbeta. Fortsätt prata med din pojkvän. Kanske måste ni gå iväg tillsammans för att få lite nya perspektiv. Ungdomsmottagningarna har bra kuratorer/psykologer som kan hjälpa er vidare. Lycka till!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta. Alla ni som inte fick med era frågor idag har en ny chans om en vecka, då Linn chattar igen.

Linn Heed säger: TACK för idag och så hörs vi igen till nästa vecka.