Roskilde - Nordens sexigaste festival

RELATIONER

Sexologen: Därför är det lätt att ragga på festivaler

I tältet, under parasollet, bakom busken, eller varför inte en snabbis på scenen. Roskilde är inte bara ”drugs and rock´n roll” – för många är sex är ett lika naturligt inslag som gitarriff och ölburkar på festivalområdet.

Under Roskilde förvandlas festivalområdet under några dagar till ett enda gigantiskt rockande storkollektiv. När 70.000 festivalfestare anlänt för att rocka loss, supa och ragga på Roskilde drabbas de samtidigt av en kollektiv moralkollaps. Att ha sex i tältet där alla kan höra de vällustiga stönanden, eller att ha sex bakom busken där förbipasserande kan se på, är inget ovanligt inslag på Roskildefestivalen.

Tillåtande miljö

Alkoholen hjälper naturligtvis till att lossa lite på hämningarna. Men enligt sexologen Ulf Wideström ligger det även andra mekanismer bakom den hämningslöshet som råder på festivaler.

– I vår kultur, som innefattas av ett begränsat dionysiskt tillstånd, är Roskilde en bra grund för utomvardagliga upplevelser. Vi släpper därför på hämningarna när vi hamnar i en miljö som tillåter oss att ta dessa avsteg. En annan faktor är att man upplever att man är anonym inför andra festivaldeltagare och att risken är liten att råka på någon av dem i vardagen, säger han.

Status oviktigt

Att få slippa alla måsten och vardagsbestyr under några dagar och bara leva i nuet öppnar upp för relationer med andra människor. Människor som man normalt sett kanske inte skulle ta kontakt med, ännu mindre inleda en tillfällig vänskaplig eller sexuell relation med.

– Roskildefestivalen är en statusbefriad tillställning där människor inte mäter varandra på samma sätt som exempelvis på ett disko. Miljön på festivalen är tolerant eftersom alla har samma förhoppningar och liknande intressen. Med andra ord så är alla lika inför alla, säger Ulf Wideström.

Går att träffa rätt

Oddsen för att träffa den rätte kan tyckas vara små inne på festivalområdet. Inte minst med tanke på att miljön, stämningen, musiken och alkoholen kan ge snabba känslokickar som får folk att hoppa ner tillsammans i sovsäckarna bara efter ett ögonblicks bekantskap. Men enligt Ulf Wideström så är ändå chanserna större att träffa en partner på en festival än på en nattklubb. Och för den som i vanliga fall inte har framgång hos det motsatta könet är oddset att ”scora” på Roskildefestivalen än större.

– Roskildefestivalen är ett perfekt tillfälle att ge sig ut på jakt. Här spelar det ingen roll om man inte är snygg eller spirituell – man får kontakt med andra människor ändå. Skulle stoltheten få sig en törn om man blir nobbad är inte det heller hela världen. Sannolikheten att man råkar på det motsträviga ”offret” igen är ju ganska liten så det är ju bara att ge sig ut igen och försöka på nytt, säger Ulf Wideström.

Ulf Wideström ger råd inför sexäventyret

Mary Örnborg