Ökad uppmärksamhet kan få fler att anmäla könsstympning

RELATIONER

"Nu hoppas vi att fler tjejer ska våga anmäla"

Att ytterligare ett fall av misstänkt könsstympning utreds i Göteborg kan leda till att fler flickor slipper utsättas för övergreppet. Det hoppas Riksföreningen Stoppa kvinnlig könsstympning (RISK).

– Det är väldigt modigt att anmäla och vi hoppas att fler tjejer nu ska våga göra det, säger Louise Abubakar som är en av kontaktpersonerna på RISK i Göteborg till TT.

Hon tror att den fängelsedom på fyra år som en 41-årig man dömdes till i måndags vid Göteborgs tingsrätt, och som en 42-årig kvinna nu häktats för, kan verka avhållande för många föräldrar. Förutom fängelsestraffet dömdes mannen att betala 330000 kronor i skadestånd till den nu 13-åriga dottern.

– Jag hoppas att fler föräldrar inser att det är farligt och att man inte får skada sina barn på det sättet, säger Abubakar.

Könsstympad i hemlandet

Den 42-årig kvinnan sitter sedan midsommardagen häktad för att ha låtit en eller flera av sina döttrar könsstympas.

Förutom att hon på sannolika skäl misstänkts för könsstympningen, som utfördes i hemlandet Somalia sommaren 2000, misstänks hon också för misshandel och sexuellt ofredande, skriver Göteborgs-Posten.

– Det finns fem barn i familjen, två pojkar och tre flickor, och de är omhändertagna av de sociala myndigheterna, säger kommissarie Thomas Tengskog som är chef för utredningsroteln.

Svåra att utreda

Eftersom det handlar om brott begångna inom familjen är de ofta svåra att utreda.

– Vi har haft ett antal misstänkta brott mot den här lagen men inte kunnat leda i bevis eller gå vidare så att åklagare har kunnat väcka åtal. Men nu har det framkommit uppgifter som gör att den här kvinnan på sannolika skäl är misstänkt för brotten, säger Tengskog.

I utredningen har det konstaterats att åtminstone en av flickorna är könsstympad.

– Vi har uppgifter om att de båda andra döttrarna också skulle vara det men de har inte blivit undersökta än, säger kammaråklagare Håkan Larsson till GP.

Åtal ska vara väckt senast den 7 juli.

Läs mer:

Benny Öinert/TT