Viktigt att pappan är lugn vid förlossningen

RELATIONER

”Har han mer ont än hon är han inte bästa stödet”

Barnmorskan Nicole Silverstolpe chattade med läsarna om pappor och förlossning.

pontus säger: Hej, jag orkade inte åka mjed till förlossningen för jag tror jag inte skulle ha pallat. Måste man finnas där som pappa? så var det ju inte förr.

   Nicole Silverstolpe säger: Den som föder behöver ha stöd från någon som känns nära. Om det är du eller en syster eller mamma måste ni själva bestämma.

sara säger: hej, jag höll på att bli tokig på min man efter vår första förlossning. Han pratade om hur jobbigt det hade varit, och hur trött han blivit. Men jag då, ville jag bara skrika. jag tycker pappornas roll är överskattad.

   Nicole Silverstolpe säger: Det är viktigt att prata om förväntningarna innan förlossningen så att pappan vet vad hans roll är och att man kanske vågar säga efteråt om man blivit besviken. Så att man reder ut det till nästa barn.

Göteborgare säger: Hej Nicole, min sambo är i 8:e veckan och det ser som magen buktar ut på sniskan till vänster. Är detta något som kan vara problem med, med tanke på utomkvedsgraviditet? Vi har inte varit på vår första kontroll ännu.

   Nicole Silverstolpe säger: Nej, inte utomkvedshavandeskap. Ibland kan det ligga litet snett, men det är så tidigt att det troligen inte känns något av barnet alls.

stefan säger: min högsta dröm är att få uppleva en förlossning. men vill tjej vill inte ha barn. Händer det att män är med på sina kompisars eller systrars förlossningar? Eller ses man som pervers då?

   Nicole Silverstolpe säger: Det händer faktiskt att man får vara med på en nära kompis eller en systers förlossning. Det kan vara ett stöd för den som föder. De flesta pappor skulle kanske se det som konkurrens om det var en annan man med som skulle klara det bättre, men om det är en nära vän så!

Anonym säger: Min flickvän brukar bli arg när jag inte vill följa med till barnmorskan, blir du arg när pappor inte tar sitt ansvar?

   Nicole Silverstolpe säger: Det är viktigt att föräldrarna har gjort upp om det innan vem som ska följa med. Om han inte vill är han inte bästa stödet, bara hon inte är arg på honom. För min del spelar det ingen roll, bara hon slipper vara ensam.

Henrik säger: har du någonsin kört ut en pappa ur salen, och i så fall varför?

   Nicole Silverstolpe säger: Nej, det har jag aldrig gjort, men det har varit nära, när han har gjort henne orolig. När han har haft mer ont än hon har jag i mitt stilla sinne tänkt att det hade varit bättre om han gått ut, men så kan man förstås aldrig göra.

säger: hej nicole jag och min man fick en dotter för 4mån sen ,men än så länge har jag inte sett den där riktigt känslosama glädjen i min man över våran dotter. Man läser överallt om andra pappor som översköljdes av känslor när domfick barn. När min man kommer hem från jobbet är han oftast trött och jag får lämna över dottern till han för att dom ska få egentid, han gör aldrig nåt självmant med henne. Jag åker iväg och tänar också så dom ska få tid med varandra men han verkar mest längta tills jag kommer hem och tar över . Hur ska jag göra för att få upp hans intresse?

   Nicole Silverstolpe säger: Det är nog bara att se tiden an. Många män är rädda för att inte kunna tillfredsställa bebisens behov och känner sig obekväma med att vara ensamma med bebisen. Det brukar gå över när barnen blir större och kan prata. Det är nog inte brist på kärlek utan brist på självförtroende.

Diana säger: Hur vanligt är det att förlossningen filmas i sverige?

   Nicole Silverstolpe säger: Ovanligt nu för tiden. Ett fåtal föräldrar filmar, men det finns inget som hindrar. När videokameran kom var det många som filmade, men jag tror att många har insett att vissa saker gör sig bäst på stillbild.

lovely säger: Min extjej vill inte att jag ska vara med när vårt barn föds i januari. Jag vill verkligen göra det, men hon har ny kille och vill inte ha mig där. vad kan jag göra?

   Nicole Silverstolpe säger: Oj, fråga om du åtminstone inte kan få komma ochh titta när barnet är fött. Även om du inte är med henne på rummet kan du få vara med på förlossningsavdelningen och titta när barnet är fött. Om hon har träffat en ny som ska ta över din papparoll blir det svårt, men det är ändå ditt barn.

säger: Jag födde med kejsarsnitt första gången, nu känner jag att min man gick miste om nånting då jag inte kunde föda vaginalt...hur skall jag resonera i detta sammanhang.??Känner att nästa gång MÅSTE jag föda vaginalt för att både för min man och mig själv ha utfört nånting DUKTIGT och BRA

   Nicole Silverstolpe säger: Det beror på orsaken till kejsarsnittet. Om det finnns medicinska risker med att föda vaginalt ska du inte utsätta dig och barnet för det. Det är viktigt att tala med en doktor. Att föda med kejsarsnitt är också att föda barn!

säger: om 6 mån ska jag och min fru få vårat andra barn och vi undrar om vi/hon får ligga kvar på bb några dagar , eller är det bara förstgångsföräldrar? henke

   Nicole Silverstolpe säger: Andragångsföräldrar brukar få stanna ett dygn efter det att barnet är fött om allt går bra.

säger: Vet du någon bra chattsida man kan prata med andra personer som väntar barn??

   Nicole Silverstolpe säger: Det finns säkert, men det är jag jättedålig på.

fialotta säger: hur är det med förlossningsplatser i stockholm nu? kris eller lugnt? Jag ska föda i början av december.

   Nicole Silverstolpe säger: Lugnt. Hösten är lågsäsong och det finns gott om plats. Det brukar vara värst i april, maj, juni.

Moderator säger: Sista frågan kommer från Bosse.

bosse säger: Vad bör en aktiv pappa göra under en förlossning, mer än badda pannan?

   Nicole Silverstolpe säger: Han bör framför allt tro på så partner, tro att hon kommer att föda så bra som det bara är möjligt. Stötta och vara lugn. Skapa värme och harmoni på rummet. Hjälpa henne att må bra och våga ifrågasätta om det behövs.

Moderator säger: Chattet är slut! Tack till Nicole Silverstolpe och våra läsare.

   Nicole Silverstolpe säger: Att föda barn är ett av de mest fantastiska ögonblicken i livet som man ska försöka att ta vara på och se fram emot med förtröstan!

ARTIKELN HANDLAR OM