Förföljd av feminister

Tv-reportern: Jag blir chockad av alla hot

Journalisten Evin Rubar hotas av extremfeminister.

Efter tv-dokumentären "Könskriget" har hon fått telefonhot och hundratals arga mejl.

- Jag är varken kvinnofientlig eller gubbe, svarar hon.

INTE KVINNOFIENTLIG Tv-journalisten Evin Rubar tar uppståndelsen med ro. Hon menar att dokumentären egentligen bara visar upp den kritik som funnits mot ROKS i många år.
INTE KVINNOFIENTLIG Tv-journalisten Evin Rubar tar uppståndelsen med ro. Hon menar att dokumentären egentligen bara visar upp den kritik som funnits mot ROKS i många år.

Förutom telefonsamtal och arga mejl från upprörda kvinnor har dokumentären "Könskriget", som sänts i två delar i SVT:s Dokument inifrån, fått mer än 60 anmälningar hos Granskningsnämnden.

"Folk får vara arga"

På sin hemsida anklagar Kvinnojourernas riksorganisation, ROKS, också Evin Rubar för att använda missvisande korsklippningar och uttröttningsmetoden i sina intervjuer.

- Arga måste folk få vara, men vi har inte bedömt att det finns hot som skulle kunna sättas i verket, säger Jonas Brånstad, redaktör för Dokument inifrån.

Själv tar Evin Rubar uppståndelsen med ro. Hon menar att dokumentären egentligen bara visar upp den kritik som funnits mot ROKS i många år.

- Det är klart att jag blir chockad när någon ringer och är hotfull. Men mest reagerar jag över att kritik mot ROKS alltid avfärdas som antifeministisk. Det är ett fult knep, säger hon.

Det är inte första gången som Evin Rubar, 29, orsakar rabalder med sina granskande tv-reportage.

För ett par år sedan vann hon pris för den kontroversiella dokumentären om muslimska friskolor.

Dold kamera

Genom att använda dold kamera kunde hon bland annat avslöja skolornas dubbelmoral när det gäller könsstympning av flickor.

Rasisterna jublade. Evin Rubar, som själv har en bakgrund från den kurdiska delen av Irak, anklagades för att vara fördomsfull och använda oetiska arbetsmetoder.

- Som journalist kan jag inte vara lojal mot enskilda intressen även om det är för en god sak. Det är mitt jobb att granska, annars begår jag tjänstefel, säger Evin Rubar. Dokumentären "Könskriget" tog ett år att göra.

En stor svårighet med arbetet var att få kritikerna inom ROKS och den feministiska rörelsen att ställa upp framför kameran.

- De är rädda för att få sin verksamhet saboterad. Jag har till och med varit i kontakt med myndighetspersoner som begärt källskydd för att berätta vad de vet, säger Evin Rubar.

Katarina Sternudd

Publisert: