Relationer

Desperata hemmafruar ger desperata kroppsideal

RELATIONER

TV-såpor och musikvideor ger unga komplex

Tonåringar som tittar mycket på tv-såpor och musikvideor får oftare snedvridna kroppsideal.

Det visar en stor australisk undersökning där knappt 1500 ungdomar har svarat på frågor om sina tv-vanor och kroppsideal.

Pojkar som tittar mycket på musikvideor löper högre risk än andra att utveckla ett sjukt kroppsideal, där det är uppumpade, muskulösa kroppar som gäller.

Flickor tar större intryck av såpor av olika slag, där de kopplar samman hög status och rikedom med att vara väldigt smal.

Den australiska undersökningen, som har publicerats i ”Journal of social and clinical psychology”, är den första som visar att ungas kroppsideal inte påverkas i första hand av hur mycket de ser på tv, utan av vad de ser på – och att påverkan är negativ.

– De flesta sunda människor kan faktiskt inte se ut som en tv-stjärna utan att göra något osunt. Det är ett sånt slöseri med energi att så många går och mår dåligt över ett ideal som media har lurat på dem, säger Marika Tiggemann, som har genomfört undersökningen, till amerikanska Health Day. Hon nämner att många unga tittar på till exempel ”Desperate housewives” och ”O.C.”.

Plockar upp trender

Det var knappt 1500 tonåringar mellan 14 och 17 år som deltog i undersökningen. De fick inte bara svara på vad de tittade på utan också varför de tittade på ett visst program. Kroppsidealen hos de som såg på tv mest som underhållning påverkades mindre, än hos de som tittade för vad som kallas ”social träning” – alltså för att plocka upp trender när det gäller utseende, kläder och musik.

Allt osundare

Medias inflytande över de unga blir allt starkare, och idealen allt osundare. Det menar i alla fall Helga Dittmar, expert på frågor om kroppsideal vid universitetet i Sussex.

– Det finns bevis för att det kvinnliga idealet bara blir mindre och mindre. En typisk fotomodell väger ofta 20 procent mindre än hon borde – gränsen för anorexi går vid 15 procents undervikt, säger hon till Health Day.

Anna Andersson

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer