Rökförbud på lekplatser kan snart bli verklighet

RELATIONER

Ungdomar i Jönköping har kommit med förslaget

Inför rökförbud på Jönköpings lekplatser!

Det föreslår lokala politiker i en motion.

– Det vore jättebra. Det finns väl ingen som vill att deras barn ska andas in tobaksrök, säger Elin Pantzar, mamma till 10 månader gamla Ebba.

Foto: "Rökförbud på lekplatser ska vara en självklarhet", säger Jönköpingsbon Elin Pantzar, mamma till 10 månader gamla Ebba.

Det hela började med att lokala politiker besökte en låg- och mellanstadieskola inne i Jönköping. I samband med det ställde några ungdomar frågor om rökförbud på lekplatser.

– De hade väldigt bra argument och utifrån det skrev vi en motion, säger Patricia Melin (s).

"Vuxenvärlden har missat"

Hon tror att många redan i dag går en bit bort när de ska röka vid en lekplats. Samtidigt menar hon att införandet av ett förbud är något vuxenvärlden helt har missat.

– Samma saker ska gälla för vuxna och barn. Det handlar om en viktig markering för barnens skull. I dag har vi rökförbud på offentliga platser, på vårdcentraler och på många arbetsplatser.

"En självklarhet"

Jönköpingsbon Elin Pantzar är mycket positiv till förslaget.

– Det ska vara en självklarhet. Min tjej är 10 månader och har precis börjat leka i sandlådan. Hon plockar upp det mesta från marken och stoppar i munnen. Som förälder måste man kolla ordentligt innan man sätter ner henne, säger hon.

Patricia Melin hoppas att det inte ska ta så lång tid innan förslaget om rökförbud träder i kraft och tror att även andra kommuner kan komma att följa efter.

"Lättare att säga till"

Det tycker trebarnsmamman Angelica Aja Sandh från Upplandsbros kommun utanför Stockholm låter hoppfullt.

– Lekplatser är till för barnen och inte för att tillfredsställa mammors och pappors behov. Med ett förbud och med skyltar skulle det bli lättare att säga till någon som röker. Nu har man ingenting på fötterna, säger hon.

Nu återstår att se om andra kommuner hänger på förbudet.

ARTIKELN HANDLAR OM