Romantiska filmer förstör kärleken

Publicerad:
Uppdaterad:

Vi jämför oss med skådisarna och höjer förväntningarna till skyarna

Foto: Ola Axman, AP, Peter Kramer, Evan Agostini

Filmerna ”Pretty Woman” och ”Notting Hill” sabbar synen på kärlek och gör oss missnöjda med kärleksrelationerna. Nittio minuter romantik på filmduken kan skada vårt kärleksliv i flera veckor, enligt ny forskning.

Romantiska filmer får oss att ifrågasätta vårt eget kärleksliv och undra varför vår relation inte är lika lyckligt och sagolikt som på tv. Det visar en ny australiensisk undersökning från Heriot-Watt University i Edinburgh, uppger tidningen The Daily Mail.

Filmerna höjer våra förväntningar till skyarna och vi jämför vår egen kärlek med den som finns mellan skådespelarna Hugh Grant och Julia Roberts i filmen Notting Hill.

90 minuter räcker

Hälften av de tillfrågade i undersöknignen uppger att romantiska komedier har förstört deras syn på det ideala förhållandet. Och en enda film kan räcka för att störa tankarna. En och en halv timme är tillräckligt för att förstöra kärlekslivet för flera veckor framöver.

– Det verkar som vår förkärlek för romantiska komedier förvandlar oss till en hel nation av lyckosökare, men den varma och fluffiga känslan som filmerna ger har en negativ inverkan på vår syn av riktiga relationer, säger Gabrielle Morrissey, som genomförde studien, till The Daily Mail.

Presenter utan anledning

Filmerna har gjort att vi förväntar oss de små romantiska gesterna titt som tätt. Choklad på nattduksbordet, blombud och hemmasnickrade kärleksdikter. En av fem säger att deras partner förväntar sig presenter och blommor utan anledning.

– Riktiga relationer kräver jobb och det behövs mer än passionerade gnistor för att det ska bli äkta kärlek.

Brist på kommunikation

Bjarne Holmes som arbetat med undersökningen upptäckte även att par inte alltid kommunicerar tillräckligt.

I filmer som ”You've got Mail”, ”Maid in Manhattan”, ”The Wedding Planner” och ”While You Were Sleeping” vet skådisarna hela tiden vad deras partner tänker. Men så fungerar det inte i verkligenheten. Även om många vill tro det.

Wendela

Publicerad: