Familjerelationer

Låt det blomma – bland pojkkläderna

Av: 

Helena Utter

RELATIONER

Malin, 34, startar upprop för fler unisexplagg på barnavdelningarna

Mer blommiga kläder till pojkar.

Det kräver Malin Elmberg, 34, som startat ett upprop för fler unisexplagg på barnavdelningarna.

– De stora klädkedjorna missar en hel konsumentgrupp här, säger hon.

Malin Elmberg, 34, i Göteborg hade sett framemot Polarn o Pyrets kollektion I full blom och blev besviken när hon upptäckte att den inte innehöll några plagg hon kunde köpa till sin tvåårige son.

– Polarn o Pyret har tidigare föregått med gott exempel. De har varit kända för sina unisexkläder och fina mönster. Därför tyckte jag att det var så trist, säger Malin Elmberg.

”Liten efterfrågan”

När hon kontaktade företaget fick hon svaret "Efterfrågan på blommigt på pojk har inte varit så stor".

– Och så det där svaret man alltid får: ”vi tar med oss dina synpunkter”. Den här gången tänkte jag att jag skulle visa att det är fler än jag som tycker så här, säger Malin Elmberg.

Hon startade ett upprop på nätet och har i skrivande stund drygt 200 underskrifter.

”Missar en kundgrupp”

Malin Elmberg, som är medlem i föreningen Forum för feministiska föräldrar, FOFF, tror att de stora klädkedjorna missar en hel kundgrupp genom sin uppdelning i pojk- och flickkläder.

– Det är inte särskilt många föräldrar som köper blommiga klänningar till sina pojkar. Men om det fanns blommiga och mönstrade byxor i utbudet tror jag att fler skulle köpa. De missar alla de kunder som vill ha unisexkläder. Och varför kan inte barnkläderna i butiken delas upp efter färg eller mönster istället för efter kön, säger hon.

”Kunden bestämmer”

Mona El-Zein Modén, marknadschef på Polarn o Pyret, välkomnar diskussionen om unisex men menar att den uppdelningen inte finns i Polarn o Pyrets butiker.

– Vi delar in barnkläderna i samtliga butiker efter ålder och ibland efter mönster och färg – men inte efter kön.

Hon vill understryka att man på Polarn o Pyret utgår från unisex i designarbetet, och att unisex står för ca 3/4 av kedjans sortiment.

– För oss handlar unisex inte bara om blommiga mönster. Vi försöker undvika skriva kunderna på näsan med etiketter som "unisex", "pojk" eller "flick" – däremot finns produkter som "klänning" och "skjorta" som vanligen köps till flickor respektive pojkar. Men vi har också kunder som köper klänningar till pojkar. Det är inte vi utan kunden som bestämmer vem som ska ha vad, säger Mona El-Zein Modén.

Kolla in länken till uppropet: http://upprop.nu/ZTGZ

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer