Den fula feministen – myten som vägrar dö

RELATIONER

Professorn om nidbilden av den bittra manshataren: Grundlöst larv

1 av 4 | Foto: andreas bergqvist
Hårresande bild Stereotyp av en feminist – orakad sur lesbisk manshatare.

Konstant sur, kortklippt, osminkad och med orakade ben som pryds av ett par rejäla röda strumpor. Sådan är nidbilden av den fula feministen, en bild som envist vägrar att dö.

– Det är så banala anklagelser, säger historieprofessor Yvonne Hirdman.

En enkel googlesökning på ”fula feminster” ger 111 000 träffar, medan ”snygga feminister” inte ens ger hälften (och ofta leder in på diskussionstrådar som ”finns det överhuvudtaget snygga feminister?”).

Efter Almedalsveckan spädde bloggaren Isabella ”Blondinbella” Löwengrip på föreställningen när hon utnämnde Gudrun Schyman till årets flipp i Almedalen.

– Gudrun Schyman har varit jättesnygg under hela veckan. Det är kul att hon som är feminist är så snyggt klädd och vältränad, sa hon till Dagens Media.

”Visar att det är en myt”

Uttalandet retade många, som undrade om feminister annars är fult klädda och otränade. I dag menar Blondinbella att hon blev missförstådd.

– Jag menade bara att det finns en uppfattning om att feminister är fula med orakade armhålor. Det är kul att någon som coola och välklädda Gudrun Schyman visar att det är en myt.

Hade tjusiga hattar

Föreställningen om den fula feministen är inget nytt fenomen. Redan den första vågens feminister som verkade under förra sekelskiftet och kämpade för allmän rösträtt, blev hånade för sin maskulina framtoning. Detta trots att de flesta var borgarkvinnor som klädde sig i volanger och eleganta hattar just för att inte bli anklagade för att vara okvinnliga manshatare.

– Det är faktiskt samma argument i dag som för över hundra år sedan: feminister hatar män, är lesbiska, så fula så att ingen man vill ha dem och är egentligen bara avundsjuka på vackra kvinnor och skulle bara behöva ha sex, säger Yvonne Hirdman, professor i historia och författare. Jag kan bli fascinerad över att kritiken är så enfaldig, stereotyp och banal.

Kritiseras allt mindre

Hon tycker dock att feminister kritiseras allt mindre för sitt utseende. Kanske för att feministerna blir allt fler och inbegriper stora delar av samhället, från Robyn och Helena af Sandeberg till finansminister Anders Borg.

– Är Anders Borg feminist för att han är ful och avundsjuk? Troligtvis är det ingen som skulle hävda det, säger Yvonne Hirdman och skrattar. Nej, det här med ”fula feminister” är bara grundlösa larvigheter.

Terri Herrera Eriksson