Mejla

Åsa Erlandson

”Han gör sitt första självmål”

RELATIONER

Åsa Erlandson: Ryssland är inte rätt referensram för jämställdhet

Stackars Anders Svensson. Fotbollspensionären in spe avslutar sin lysande karriär med att göra sitt första självmål. För när kritikerna attackerar hans nya, lyxiga bil börjar han drömma om Ryssland. Ryssland, detta land som just nu gör sitt bästa för att vinna VM–guld, inte i fotboll utan i grenen världens sjukaste land.

Kanske har ni följt debatten. Fotbollsförbundet gav Anders Svensson en svindyr bil i present för lång och trogen tjänst. Upprörda röster påpekade då att damlandslagets Therese Sjögran inte ens fått så mycket som en snowracer, trots att hon har gjort betydligt fler landskamper. Det gör mig inte sömnlös, hon kommer nog att avtackas ordentligt den dagen hon lägger skorna på hyllan. Om inte annat är förbundet piskat till det nu.

Det som däremot är riktigt skruvat är Anders Svenssons referensramar när han lyfter fram Ryssland i sin samhällsanalys: När förre spelaren Valerij Karpin tackades av fick han inte nöja sig med en krocksäker Volvo, utan ett helt gäng sportbilar. ”Jag tror inte det var något tjafs om det i Ryssland”, säger Anders Svensson och suckar över att Sverige är så himla svenskt.

Och då blir man ju himla nyfiken på vad det är i det ryska kynnet som han längtar så till. Ryssland, som excellerar i antifeminism, homofobi och allmän idioti. Nyligen lyftes det svenska barnprogrammet Biss och Kajs på allvar fram i den ryska statstelevisionen som ett varnande exempel på den västerländska dekadensen. (Även om jag inte fattar varför Putin inte gillar det svenska barnprogrammet, Kajs spelar ju en självgod bajskorv).
Vilket ändå är en västanfläkt jämfört med lagförslaget nyligen om att barn till homosexuella föräldrar ska kunna omhändertas.

Ryska män blir inte ens 59 år i genomsnitt (en bottennivå som de delar
med Sudan) och Putin har varnat för att landet genomgår ett
egeniscensatt folkmord eftersom männen super ihjäl sig och kvinnorna
(som blir över 70 år gamla) vägrar skaffa barn med dem.

Nä, vet du vad Anders Svensson. Jag kommer inte på något enda att stå efter i det som Rysslandsexperten Kristian Gerner nyligen kallade ”ett djupt sjukt samhälle”. Förutom att man får jättemånga sportbilar om man är bra på fotboll – och är man.

Av: 

Åsa Erlandson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Åsa Erlandsson