Relationer

Fotostopp för ljushuvuden

Av: 

Josefin Westin

RELATIONER

Var försiktiga, det är lucia!

I delar av Sverige får du inte föreviga dina små charmtroll i dag under luciatåget, utan måste lämna kameran hemma.

På allt fler förskolor och skolor är det nämligen slutfotograferat – även på lucia.

Linköpings förskolor var först ut och införde fotoförbud i maj för att skydda barn som lever gömda och med skyddad identitet.

Sedan dess har foto-förbudet spridit sig till fler kommuner i landet, däribland Falun, Arboga, Stockholm och Ulricehamn. Linköping däremot har tvingats backa.

Helena Lohmann, 37, mamma till Tilda, 6, och Victor, 4, på förskolan Skatan i Stockholm förstår fotoförbudet. ”Jag tycker faktiskt att förbudet är bra. Det är lätt hänt att bilder sprids på nätet”, säger Helena Lohmann.

Helena Lohmann, 37, mamma till Tilda, 6, och Victor, 4, på förskolan Skatan i Stockholm förstår fotoförbudet. ”Jag tycker faktiskt att förbudet är bra. Det är lätt hänt att bilder sprids på nätet”, säger Helena Lohmann.

Foto: Foto: MARGARETA BLOOM SAND

Föräldrar ska få fota – något annat är absurt

Lena Mellin

Det är närmast absurt att stolta föräldrar ska vara förbjudna att ta bilder på sitt lilla ättelägg som tomte, lucia eller stjärngosse.

Det var Linköpings kommun som i somras tog täten i debatten genom ett fotoförbud på kommunens förskolor. Bara personalen fick plåta för att dokumentera verksamheten.

De egna barnen skulle bara få fotograferas ett och ett, och då i särskilda fotohörn (eller liknande).

Anledningarna var två. Barn som lever med skyddade personuppgifter ska inte hamna på Facebook. Och sekretesslagens krav på att inga uppgifter om barnet får lämna förskolan om de kan orsaka barnet skada.

Omtänksamt. Men kommunens sätt att angripa problemet var att skjuta över målet.

Nu har Linköping, givetvis, tvingats backa. Nu får man fotografera alla barn – utom dem som föräldrarna sagt inte får plåtas.

Kanon, säger jag.

Lena Mellin

Vill inte se barnen utspridda på nätet

Fredrik Virtanen

Det är svårt att publicera sig offentligt. Vi inom pressen har försökt att lära oss i hundratals år. Numer kan alla med ett enkelt knapptryck förstöra människors liv. Det sker inte av illvilja utan av okunskap.

Det där andra barnet, hon som råkade hamna bakom dina egna gulliga barn i pepparkaksdräkt på din blogg, levde nämligen under hot i en hemlig stad men ville ändå gå på julkalas.

Det kan vara trivialare än så. Det är vi föräldrar som har rätten till, och ansvaret för, våra barn. Vi vill inte se dem utspridda på andra människors internet. Med lite otur gjorde min dotter något så utomordentligt fånigt att hon blev en klicksuccé som hela Sverige skrattar åt.

Tills folk lär sig vad man får och inte får publicera är det mycket klokt med ett förbud mot att lägga ut andras barn på nätet.

Fredrik Virtanen

Publisert: