Relationer

”Budskapet blir att flickorna inte duger som de är”

Av: 

Katarina Arnstad Elmblad

RELATIONER

Småflickor är skönhetsindustrins nya målgrupp

Så här ser reklamen ut för det amerikanska företaget som erbjuder billigare vaxning för flickor under 15 år.
Så här ser reklamen ut för det amerikanska företaget som erbjuder billigare vaxning för flickor under 15 år.

Den amerikanska skönhetskliniken Uni K Wax Center erbjuder flickor under 15 år att vaxa sina ben för att bli av med generande hårväxt.

- Budskapet blir att flickorna inte duger som de är, säger psykologen Eva Rusz.

Eva Rusz.

Företaget, som fått hård kritik för sin kampanj, slår tillbaka och menar att genom att vaxa benen slipper flickor bli mobbningsoffer i skolan.

”Unga flickor, men även pojkar kan vara väldigt elaka. Att vaxa benen, men även överläppen, kan förhindra elaka kommentarer. Det finns inget skäl att en ung flicka ska behöva känna sig generad när hon ska bada”, skriver Uni K Wax Centers grundare Noemi Grupenmager i sin blogg.

Under hela juli månad erbjuder Uni K Wax Center flickor som inte vaxat sig tidigare 50 procents rabatt.

”Finns inget behov”

Är detta något vi kommer att få vänja oss vid - att vaxning och rakning går ner i åldrarna i takt med att den biologiska puberteten sjunker och att skönhetsindustrin bara hakar på ett behov som redan finns men som få vågar prata om?

Eva Rusz har sin åsikt klar.

- Det finns inget behov för små flickor att raka sig. Det är bara ett sätt för den kommersiella skönhetsmarknaden att säga till flickorna att de inte duger som de är. Det har med attraktion att göra. Barnen ska lära sig att de inte är attraktiva om de har hår på benen eller under armarna.

Men vad ska en förälder göra när den 12-åriga dottern kommer och ber om att få vaxa sina ben?

- Varje normalt funtad förälder skulle säga att ”Det behöver du inte alls göra. Du är för liten för att överhuvudtaget behöva bry dig om sådana här saker”. Detta är ett utmärkt sätt att montera ner självkänslan på. Du måste göra om dig själv för att passa in. Du är ful om du har hår på kroppen. Man skapar ett behov som rimligtvis inte borde finnas hos ett barn, säger Eva Rusz.

”Ser inget omoraliskt i detta”

Esben Jörgensen är chef för hudkliniken på Kalmar länssjukhus. Han förstår överhuvudtaget inte kritiken. För honom är det självklart att barn som lider av sin hårväxt ska erbjudas möjlighet att ta bort håret.

- Människor som tillhör vissa etniska minoriteter har mycket mer hår än vad svenskarna har vilket leder till att de ofta känner sig utpekade, inte minst i skolgymnastiken. Jag kan inte se något som helst skäl till varför man ska förvägra dem en behandling. Varför ska iranska flickor behöva se annorlunda ut när vi på ett enkelt sätt kan hjälpa dem? Det är inget märkvärdigt och behandlingen är dessutom helt ofarlig. Jag kan inte se något omoraliskt i detta, säger Esben Jörgensen.

Har fått positiv feedback

Anessa Assenova, 26, fick ta emot mycket kritik när hon i serien ”Mammor och minimodeller” lät raka benen på sin då åttaåriga dotter Lajla.

Till en början var även hon motståndare till att låta dottern raka benen.

- Jag hade sagt nej länge, men så började jag fundera över hur hon kände det och tänkte ”Vad spelar det för roll om hon vill ta bort lite hår? Hon ser ju fortfarande ut som ett barn. ” Vi lever, tyvärr, i ett utseendefixerat samhälle och hur mycket jag än förklarar för henne att lite hår inte spelar någon roll så kommer hon ändå att gå ut i verkliga livet och inse att det faktiskt spelar roll. Jag ville hjälpa henne på traven, säger Anessa Assenova, som efter att hon rakade sin dotter i tv fått positiv feedback från andra föräldrar som hört av sig.

Anessa tror att trenden går mot att alltfler yngre flickor väljer att ta bort hår på kroppen.

- Tyvärr tror jag det och det beror på att allt är så utseendefixerat i dag och det är inte så mycket jag som förälder kan göra åt det. Det viktigaste är att ha ett sunt förnuft så att det inte går till överdrift.

Mår din dotter bättre sedan hon blev av med sin hårväxt?

- Absolut, hon mår mycket bättre. I dag kan hon springa omkring i shorts och slippa bry sig om folks kommentarer.

Publisert: