Feministerna vs gubbarna

RELATIONER

Därför bråkar de Aftonbladet tar klivet in i ringen

1 av 4
Linda Skugge om Göran Skytte: Det är Göran Skytte som bråkar, inte jag. Än. Efter min krönika på lördag, bråkar jag med honom.

Göran Skytte jämför Linda Skugge med skinnskallar.

Jan Guillou anklagar Kattis Ahlström för att vara med och bimbofiera tv.

– Könsdebatten går i vågor. Just nu känns det som könskrigsläge, säger Lasse Anrell, krönikör i Aftonbladet.

Journalisten Göran Skytte jämför i Svenska Dagbladet Expressenkrönikören Linda Skugges krönikor med skinnskallars illdåd och undrar varför skinnskallarna hamnar i finkan medan krönikören får krypa upp i tv-soffan.

– Tidiga feminister protesterade mot ett ”manligt språk”, ett brutalt machospråk.

”Språket är råare än någonsin”

– En del av de unga som kallar sig feminister använder sig av ett språk som är mer macho och råare än någonsin tidigare, säger Göran Skytte.

– Det skadar feminismen.

Skugge kontrar med vapenskrammel:

– Jag blir trött. Många andra säger könsord, många killar säger samma sak. Det är Göran Skytte som bråkar, inte jag. Än. Efter min krönika på lördag, bråkar jag med honom.

Skyttes krönika ledde till att Liza Marklund kallade Göran Skytte för ”fascist”. Fredrik Virtanen i Aftonbladet grep in till Göran Skyttes försvar.

”Det är synd om Göran Skytte”

– Gamla män får nästan alltid fel i debatten. Det är lite synd om Göran Skytte.

– Om de unga feministerna ska vara så känsliga är det meningslöst att föra en debatt.

– Män vågar inte säga någonting för de blir påhoppade, säger han.

Jan Guillou skrev att Kattis Ahlström bidrar till tv:s bimbofiering. Han tycker att hon ”pratar barnspråk” och gör ”låtsasintervjuer”.

– Bimbofiering betyder idiotisk med inslag av sex, säger Jan Guillou.

– Om man använder Kattis Ahlström som kuttersmycke är det inte hennes fel. Men det är kränkande och sexistiskt både för tittarna och för henne, säger han.

– Vad blir nästa steg – cheerleaders som programledare?

Kattis Ahlström vill inte slå tillbaka.

”Tråkigt låg nivå”

– Han får gärna tycka att jag är dålig.

– Men det är tråkigt att han för diskussionen på en så låg nivå. Om han valt en annan diskussion, som om det är rätt att använda sig av tjejer eller av personer som inte är förknippade med samhällsfrågor sedan tidigare som programledare, hade jag kunnat diskutera, säger Kattis Ahlström.

Hillevi Ganetz, medieforskare och feminist är övertygad om att det kommer fler bråk mellan äldre män och unga kvinnor i branschen.

– De här enstaka fallen följer ett mönster: unga kvinnor som sticker upp ska sågas av vid fotknölen.

– Man ska inte glömma bort generationsaspekten heller. Att bli förbisprungen av en yngre är jobbigt, men att bli förbisprungen av en ung tjej är det värsta som kan hända.

– Det är verkligen befogat att kritisera varandra som kollegor, men Jan Guillou klär in kritiken i en nedsättande och sexuell språkdräkt. Bimbo är ett sexuellt nedsättande ord, säger Hillevi Ganetz.

Duellen mellan Lundell och Ramqvist

Christina Vallgren